На 11 ноември ще бъде представен дългоочакваният политически проект на президента Георги Първанов, съобщава Медиапул.
Това ще е точно една година преди да напусне „Дондуков" 2 след втори президентски мандат.

На тази дата преди девет години Първанов поведе на първия тур на президентските избори срещу смятания тогава за фаворит Петър Стоянов.
Седмица по-късно спечели победа на балотажа и получи първия си президентски мандат.

Сега Първанов смята да направи критична равносметка на настоящото управление и да обяви нуждата от нова политическа алтернатива. Която обаче да не идва от партиите, а от самото гражданско общество.

Това не е смайваща новина, тъй като за проекта на Първанов се говори от месеци наред. Самият той неведнъж е казвал, че не възнамерява да прави нова партия, защото и без това има много партии, а да развива "гражданското общество и гражданските структури".

Гражданският проект ще се превърне в политически по-късно, вероятно още догодина, когато ще атакува със свои кандидати местната и президентската власт.

Според вътрешна информация от БСП към момента проектът не е готов откъм "голмайсторите" на отбора, въпреки че вече са водени не един и два разговора, но все още няма избраници.

И Слави Трифонов опроверга участието си в бъдещия политически проект.               Още...

Според източниците на Mediapool, идеята на Първанов е на преден план да се лансират по-непознати за широката публика лица, които в същото време да са утвърдени в областта, в която работят и да са с авторитет в местата, където живеят.

Макар че по конституция държавният глава "олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения", от доста време насам Георги Първанов отсъства от международните отношенияи се е посветил на обиколки по градове и села, където неуморно участва в местни тържества и юбилеи, полага първи камък на църкви, оказва чест на читалищни концерти и пр.

Най-важната част от тези мисионерски обиколки обаче остава зад кадър - срещи с кметове и общински съветници, с партийни структури и с местния бизнес.

Именно кметове с утвърдено влияние и "прилежащи" бизнес структури - като Славчо Атанасов в Пловдив и Костадин Паскалев в Благоевград - ще бъдат основни фигури на президентския проект, твърдят посветените в него.

Най-значимият политически резерв на Първанов са червените кметове и общини. Намерението му е там, където БСП има силни позиции, да "извади" най-доброто и така да се афишира като "единствената алтернатива" на управляващата ГЕРБ.

Журналистът Велизар Енчев категорично опроверга информацията.
                                Още...

Идеята обаче е "ветрилото" да бъде максимално разгърнато. Гражданският характер на проекта трябвало да се "гарантира" от творци и общественици с леви и патриотични убеждения като Иван Гранитски и компания, които вече са засвидетелствали лоялността си към Първанов, но също така са направили пробив и в общини, чието управление не е червено, но пък е спонсорирало техни лични творчески проекти.

Централен интелектуален субект в президентския проект е русофилската професорска партия "България за всички" с лидер Димитър Томов- писател и дългогодишен директор на университетското издателство "Св. Климент Охридски". В нейното ръководство участва политическият психолог Людмил Георгиев, до неотдавна доверен съветник на Ахмед Доган и член на националното ръководство на ДПС.

Отделен акцент е участието на жени в проекта "Първанов". Според запознати, президентът е предлагал на две от най-изявените жени в политиката да станат лице на новото формирование, но засега и двете се въздържат. Твърди се, че едната е бившият еврокомисар Меглена Кунева, която в момента развива успешна кариера в европейските структури, а другата е Меглена Плугчиева- депутат от БСП и бивш вицепремиер по еврофондовете.

Така към неофициалните информации, че Меглена Кунева може да се кандидатира за президент догодина, се добавя и нова - че тя ще бъде кандидатура на новия граждански проект.

Избраният през 2001 г. като "социален" президент Първанов ще разчита в новия си проект и на новия лидер на КНСБ Пламен Димитров, като идеята е този синдикат да бъде социален рупор на бъдещата формация.

Ветрилото обаче ще се разтвори по-широко, за да приобщи и маргинални формации от дясноцентристкото пространство като движение "Гергьовден"с лидер Петър Стоянович, земеделците на Стефан Личев, Единна народна партия на Мария Капон, "алтернативното" ВМРО на Славчо Атанасови др.

Обмисляло се и начин, по който към новото движение да се привлече и шоуменът Слави Трифонов. Така той щял да присъедини и млади хора, които да оформят и "младежкото крило" във формацията.

Според информирани източници в бъдещата формация ще има и националистическо крило, представлявано от хора като Велизар Енчев, което успешно да конкурира гравитиращата към ГЕРБ партия "Атака".

Други имена, които се коментират за лица на проекта „Първанов" са: Андрей Бунджулов, Николай Камов, Велислава Дърева, Стефан Данаилов.

Темата за президентския проект е сред най-обсъжданите в средите на левицата през последните дни, а и през последните месеци.
Мнозина в БСП са на мнение, че Първанов би имал тяхната подкрепа, но само ако идеята не е разцепване на партията. Президентът, който е бивш лидер на БСП, обаче обяснявал, че в този си вид партията няма шанс скоро да се върне на власт и затова най-добре "старите муцуни" да се престроят зад новите лица и помагат.