Избирателната активност на 22 октомври ще е под 50 на сто, а на втори тур най-вероятно отиват настоящият президент Георги Първанов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, прогнозират социолози в края на предизборната кампания.

Петър Живков от МБМД коментира пред БТА, че най-много от кампанията е спечелил Волен Сидеров, който е успял да мобилизира допълнителни избиратели.
Според него Георги Първанов, който според проучванията събира най-голяма подкрепа, не е прибавил нови гласове, но и не е отблъснал избиратели.
Социологът прогнозира, че Първанов ще получи между 55 и 58 на сто от гласовете, а Волен Сидеров се движи в интервала между 25-27 на сто.
Кандидат-президентът Неделчо Беронов пък ще получи подкрепата на около 10-12 на сто от гласовете, а Георги Марков - около 5-6 на сто.
Ген. Любен Петров и Петър Берон вероятно ще имат по около един процент от гласовете, а Григор Велев - под един процент, смята Живков.

Той прогнозира още, че избирателната активност ще бъде под 50 на сто и ще се движи в границите между 38 на сто и 45 на сто.
Сигурно е, че ще има втори тур, почти невероятно е в изборите да участват повече от 50 на сто от избирателите, коментира социологът.

В същото време е почти сигурно, че съперникът на Георги Първанов на балотажа ще бъде Волен Сидеров.
Малко вероятно е Неделчо Беронов да го изпревари, смята Петър Живков, тъй като трудно би събрал подкрепата на СДС.

Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" също коментира, че предизборната кампания е повлияла предимно на подкрепата за Сидеров и се регистрира най-ясно изразен ръст в подкрепата за него.
Стоянов допусна и възможността лидерът на "Атака" да има и т.нар "скрит вот", който не се декларира в проучванията.
Според него, Сидеров е започнал да привлича гласове от електората, типичен за Георги Първанов - по-възрастни хора, жители на по-малките градове и селата.

Прогнозата на "Алфа рисърч" за резултатите в неделя е Георги Първанов да получи 50-52 на сто от вота на гласувалите, Волен Сидеров - 25-27 на сто, Неделчо Беронов около 15 на сто.
Избирателната активност ще бъде около 44-45 на сто, така че най-вероятно ще има и втори тур, прогнозират от агенцията.

Оттам преценяват също, че е по-вероятно е на балотажа със сегашния президент Георги Първанов да се яви Волен Сидеров.
Въпреки това Неделчо Беронов също има определен потенциал, коментира Стоянов, защото прогнозите в момента за Беронов са под резултатите, които СДС и ДСБ са имали на парламентарните избори миналата година.

Според социолога Кольо Колев от "Медиана" дистанцията между Георги Първанов и Волен Сидеров се е увеличила от началото на кампанията досега.
Симпатизантите на "Атака" и евентуални избиратели на Волен Сидеров са разколебани. Лидерът на "Атака" е имал силен старт на предизборната си кампания, но постепенно е загубил позиции, смята Колев.

Прогнозата на социолога е за избирателна активност между 40 и 42 процента, което означава, че правото си на глас ще упражнят около 2 600 000 избиратели.
Данните на "Медиана" показват прогнозен резултат за Първанов 65-67 на сто от гласовете, 15-18 на сто за Волен Сидеров, 13-16 на сто за Беронов и около 3 процента за Георги Марков.

Това прави Георги Първанов и Волен Сидеров най-вероятните участници на втория тур, коментира Колев.
Неделчо Беронов също има известен шанс, но трябва да се мобилизират десните избиратели, които са силно разколебани, допълва той.
Голяма част от симпатизантите на десницата няма да гласуват, а част от тях ще гласуват за друг кандидат, само за да дадат вота си против Неделчо Беронов, смята експертът.

Но социологът допуска, че на изборите са възможни изненади. Най-голямата от тях е възможно да дойде от категоричността, с която се говори за победата на Георги Първанов, защото избирателите могат да решат, че не си струва да гласуват, след като така или иначе изборът на Първанов е сигурен.