На изключително остра критика президентът Първанов подложи управляващите от ГЕРБ и организацията и провеждането на отминалите избори.

На голяма пресконференция на "Дондуков" 2 държавният глава подчерта, че ГЕРБ са създали една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвикан е бил програмиран и контролиран хаос.

„Технологията на изборния процес затрудни не само избирателите, но и самите изборни комисии. Безобразна, слаба организация на изборния ден", определи Първанов. По думите му купуване на гласове винаги е имало, но в такива мащаби - досега не е било.

На тези избори умря политиката. Това беше състезание на технолозите, не надпревара на програми. ГЕРБ показа мускули на тези избори...
ГЕРБ създаде технология - машина за избори. Заложените в избирателния кодекс пропуски и пролуки бяха използвани за контролиран и програмиран изборен хаос...
Моделът Румяна Желева се възпроизвежда на всички нива и тук е заложен рискът от преяждането с власт...

Основен извод според президента е, че телевизорът е победил хладилника. Масовото пропагандно въздействие си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза, коментира още Първанов.

По думите му не са се сбъднали прогнозите, че управлението ще се срине след Бойковата зима, не се е състояло преливането на гласове към други партии.
Тези партии трябва да разберат, че, стоейки под ябълката на властта, ябълките няма сами да паднат, заяви президентът и допълни, че ГЕРБ не са доказали, че могат да управляват добре, но са показали, че могат да печелят избори.

„Досещаме се, че от победата на ГЕРБ следва концентрация на нови властови и медийни ресурси за нови политически битки", каза още Първанов. Според него ще продължи процесът на подчиняване на бизнеса с всички възможни подходи. Това не прави сигурна победата на ГЕРБ, коментира обаче той.

Президентът каза, че е съгласен с Бойко Борисов, че преяждането с власт не произтича от вземането на властта и че действително и СДС, и БСП са имали удобен властови ресурс.

Въпросът е начинът на реализирането на политическите ресурси, подчерта Първанов и упрекна ГЕРБ в стремеж всяко решение да бъде партийно изгодно.

Моделът Румяна Желева се възпроизвежда на всички нива", каза Първанов и отбеляза, че има партизански решения на всички нива на йерархията и тук е заложен рискът от преяждането с власт.

Каква е дългосрочната цена, която плаща демокрацията у нас, е въпрос, върху който трябва да се замислим, изтъкна държавният глава и обяви, че на тези избори е умряла политиката.

Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори, заяви още Първанов в своето изложение преди началото на журналистическите въпроси.

По думите му след края на октомври, ние сме се отдалечили доста от възможността за постигане на каквото и да е съгласие по тревожните въпроси на деня.
У нас рухнаха двата антикризисни пакета. Виждаме един български парламент, в който всеки е срещу всеки. Рейтингът на парламентът е паднал до ниво подобно на времето на Виденов, заяви още Първанов.

Първанов опроверга коментарите за двуполюсен модел, определяйки го като многополюсен, защото всички са срещу всички.
Моделът не е двублоков, защото нито ГЕРБ, нито БСП имат ресурси да вземат парламентарно мнозинство, заяви президентът, като посочи, че се очертава изолация и на двете формации - при ГЕРБ процесът на изолиране течеше и във времето преди изборите, като политическата изолация ще се задълбочава.

Целта ми не е да плаша някой, а да си дадем сметка, че се намираме на един Рубикон. Може да се продължи и по старому, но това не е отговорното отношение, подчерта в края на изложението си държавният глава.

Трябва да си дадем сметка, че кризата няма да ни подмине и това че бюджетът се сменя от днес за утре, идва да покаже, че е необходима нова обществена и политическа консолидация. Трябва да се види кои са параметрите на диалога и ако щете дори невъзможното съгласие, завърши Първанов.

От друга страна, изтъкна Първанов, не виждам БСП и левицата да са припознати като партньори от другите участници в политическото пространство.
Бившият лидер на БСП не подмина с критика и социалистите и другите представители на опозицията, заявявайки, че те не са били припозната в достатъчна степен като алтернатива.

Според Първанов, ако БСП иска да спечели следващите избори, и ако иска да бъде ясна, убедителна алтернатива, промяната е неизбежна. Коалиция за България се изчерпва, смята държавният глава и добави, че тя „изигра своята историческа роля, трябва да се наложи нещо ново". По думите му още е рано да се обявява такава инициатива, но разговори смята, че трябва да започнат да се водят, както трябва да се води и дебат за бъдещето на България. „Трябва да реабилитираме политиката като средство за намиране на решения. Другото - са апаратни работи".

Запитан за бъдещите си планове, Първанов отговори: „Ако питате дали ще бъда кандидат-депутат - няма да бъда. Може би ще дам шанс на хората да гласуват за мен" и добави, че „в какво качество - е друг въпрос".
Първанов подчерта още, че е отборен играч и че този въпрос ще се решава в екип. Първанов каза, че вече е срещнал със своя наследник Росен Плевнелиев и че разбира неговите намерения за надграждането като приемственост.

Президентът посочи, че е разбрал, че първият указ на Плевнелиев ще е за посланиците. Той разкритикува решението на правителството и отбеляза, че тези хора могат да бъдат върнати, но с друга формулировка, която не ги набеждава. Такова заклеймяване е една закъсняла и ненужна реакция, смята Първанов. Той отбеляза, че темата за държавна сигурност е битка, която водят членове на БКП, които са обосновавали идеологически в „Работническо дело" линията на партията и посочи, че в „Работническо дело" е писал Иван Костов и че Бойко Борисов е преподавал в „Симеоново".

За президентската институция Първанов изтъкна, че по силата на закона за досиетата, секретарите са проверени. Останали са няколко чистачки, дърводелецът..., добави той. Държавният глава е категоричен, че законът за досиетата е „калпав закон".

Помолен да разкаже за какво са си говорили с Лютви Местан, когато отивайки при него зам.-председателят на ДПС влезнал по грешка при премиера Борисов и каква е ролята на НСО в случая, Първанов се пошегува: „Ролята на НСО, е да бъде виновен".
Той сподели, че има и други случаи, когато някои надничат над дувара на президента и каза, че това го приема като междусъседски отношения. А за разговора с Местан президентът поясни, че е бил за финансирането на духовната сфера и на БАН, а също - за културното многообразия - ключова тема на форум на ЮНЕСКО в Париж дни след това. „С Местан можем да водим най-разнообразни и интересни разговори, защото разликата между Местан и други е в една или няколко библиотеки прочетени книги", добави Първанов.