Президентът Георги Първанов смята, че в НАТО има проблем с процеса на номиниране на кандидатите за генерален секретар.

Отлагат избора на шеф на НАТО?
                      Още...

Пред журналисти в Страсбург, където продължава срещата на върха на Алианса, държавният глава заяви, че в изказването си пред форума е обърнал внимание и върху българската кандидатура, но в залата е било обсъждано само едно име - на датския премиер Андерс Фог Расмусен.

„Очевидно има проблеми с принципите и механизмите на номиниране, върху които си струва да помислим за в бъдеще, защото ние практически обсъждахме една кандидатура", коментира българският държавен глава, цитиран от БНР.

Турция упорито срещу Расмусен
                      Още... 

"Това е една достойна и силна кандидатура - тази на датския премиер Расмусен, за когото и аз изказах своето ласкаво мнение, защото го ценя като един голям политик", заяви президентът Първанов.

„Намирам за недобре това, че другите кандидати, които в една или друга степен бяха обявени и то от авторитетни членове на Алианса, практически не бяха представени в хода на дискусията", посочи още Първанов.

Георги Първанов допълни, че единствено той е направил изключение като е обърнал внимание и на другите номинирани.

Берлускони лобира за Расмусен пред Анкара
                  Още... 

Припомняме, двама души спорят за високия пост - нашият бивш външен министър Соломон Паси и датският премиер Андерс Фог Расмусен.

Макар фаворитът да е Расмусен, големи са шансовете и на Паси, тъй като турската страна е категорично против избора на датчанина.

Припомняме, Анкара е гневна на Расмусен, заради позицията му по скандала с карикатурите с Мохамед, публикувани в датски вестник.