Неправителствените организации са призвани да бъдат необходимата обратна връзка между обществото и държавата и да спомагат за утвърждаването на държавността.

Това обяви президентът Георги Първанов на национална конференция на тема „Необходима ли е промяна в отношенията между държавните органи и правните неправителствени организации", съобщава БНР.

Президентът посочи още, че е важно правните неправителствени организации да насочат ефективно своето внимание и да помогнат за качественото протичане на законодателния процес и подобряването на работата на съдебната власт.

Той подчерта и че е важна ролята на неправителствените правни организации за повишаването на квалификацията на магистратите и за издигането на правната култура и знанията на гражданите.

От своя страна министърът на правосъдието Георги Петканов, който също присъстваше на конференцията, отбеляза, че в последните години има чувствителен напредък в сътрудничеството между правните органи и правните НПО.

В същото време омбудсманът Гиньо Ганев, също гост на проявата, подчерта, че доброто управление не е възможно без участието на гражданите и на гражданските организации.

Модерната демокрация е управление на общественото мнение, категоричен бе националният застъпник.