Президентът Георги Първанов се срещна с космонавти, гостуващи в България по повод 30-та годишнина от първия полет на българин в Космоса и 40-та годишнина от създаването на Института за космически изследвания към БАН. Честванията са под патронажа на държавния глава.

Българският президент приветства космонавтите с предстоящите празнични юбилеи, отразяващи приноса на българската наука в изучаването на космоса.

Полетът на първия български космонавт е в историята не само на България, но и в историята на световната космонавтика, подчерта държавният глава. 

Президентът Първанов оцени високо достиженията на научната програма Интеркосмос, в рамките на която са реализирани и успехите на българските космонавти и инженери.

Той увери присъстващите, че българската държава ще продължи да подкрепя изучаването на космоса. Не само за да поддържаме сериозните традиции, които имаме, но и защото това е бъдещето, посочи българският президент.

По време на срещата космонавтите запознаха Георги Първанов с естеството на своята работа и изразиха признателността си, че българският президент е приел да бъде патрон на предстоящите чествания.

Гостите информираха президента Първанов и за създаването на международен фонд, обединяващ усилията на водещите космически държави, който ще подкрепя обучението на бъдещи космонавти, както и за активната дейност, развивана от Асоциацията на участниците в космически полети.

В срещата участваха космонавтите Георги Иванов, Александър Александров, Красимир Стоянов, Валерий Рюмин, Елена Кондакова, Анатолий Соловьов, Берталан Фаркаш и Димитру Пронариу.