Президентът Георги Първанов отказа да коментира предложението на „Атака" за провеждане на референдум за излъчването на новините на турски език.

По думите на Първанов това е отклоняване на общественото внимание от важните проблеми като икономическата криза или социалните помощи за хората с увреждания. "Това е перифериен въпрос", посочи президентът.

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов са се договорили да отпадне подоходният критерий при определяне на помощите, които получават хората с увреждания, съобщи БНР.

Законопроектът беше подготвен от социалното министерство и предвижда помощите ад отпаднат, ако доходите на член от семейство надвишават 350 лева. Законопроектът предвижда още замяната на интеграционните добавки с месена целева помощ.

Първанов подчерта, че на среща със социалния министър Тотю Младенов е изразил несъгласието си с готвените промени, въпреки това социалното министерство не е оттеглило спорния законопроект.

Ако ще стане промяната е въпрос на парламентарна и законодателна технология, обясни Първанов, като допълни, че най-вероятно това ще стане с промяна между първо и второ четене на законопроекта в пленарна зала.