aрхив, news.bg

Искането за импийчмънт, внесено в Народното събрание, е единствената реална антикризисна мярка на правителството.

Такава позиция изрази президентът Георги Първанов в Петрич, където е на официално посещение, цитиран от БНР.

Това е единственият документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери - Борисов, Костов, Сидеров и Янев, посочи държавният глава.

Осем месеца те не намериха време, не намериха сили, не намериха експертен ресурс, за да се обединят около най-необходимите належащи мерки за изхода от кризата и за една по-лека социална цена от тази криза, коментира още президентът.

Гаф:
В броя на „Държавен вестник" от 23 март се появява "поправка" на приетия закон за контрол на наркотичните вещества, без депутатите да са я гласували и без президентът да е издал задължителния по конституция указ.

Според него в момента правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки.

Те се работят в един тесен кръг от експерти, посочи Първанов.

От време на време слава Богу се включват синдикати и работодатели с ценни и разумни предложения, но в същото време ние загубихме осем месеца, които са фатални за бизнеса и населението, изтъкна още той.

Държавният глава коментира и публикуването на Закона за наркотичните средства в Държавен вестник, без да бъде спазена процедурата.

Става въпрос за това, че в броя на вестника от 23 март се появява "поправка" на приетия закон, без депутатите да са я гласували и без президентът да е издал задължителния по конституция указ.

(Първоначалния текст на закона и публикуваната поправка може да видите в колоните вдясно.)

Първанов бе категоричен, че това е нарушение на Конституцията.

От думите му стана още ясно, че е възложил проверка на юридическия си екип, която да изясни случая. Мога да коментирам, когато резултатите станат ясни, заяви президентът.

Той обаче определи станалото като прецедент в историята на институцията.

Поне от времето, когато аз съм президент, не помня такъв случай, добави Първанов.

Той коментира още, че в закона за наркотичните вещества не само е прескочена институцията на президента, с една редакция на текста, но и самия парламент, защото подобни промени не може да станат без гласуване в пленарна зала.