"Смятам за нормално в най-тежкия момент, в условия на най-тежка политическа криза, да има отворени линии за диалог на хора от политиката, които са на различни идеологически позиции и опоненти, каквито сме ние с Борисов. Трябва да има диалог от двете страни на барикадата."

Това заяви президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов пред "24 часа" във връзка с разговор, който е провел с премиера Бойко Борисов.

По-рано днес Борисов обяви пред медиите, че Първанов му се е обадил преди ден.

Властта удържа мандата с ремонт
Обновена

Властта удържа мандата с ремонт

Коалицията се запазва, вотът на недоверие нямало да мине

"Разговорът беше свързан с това, че е добре да се направи анализ и сравнение между протестите през 1996-1997 г., когато аз бях на барикадата, и сегашната ситуация. Един такъв анализ би бил полезен не само на управляващите и опозицията, но и на обществото като цяло", коментира Първанов.

Той напомни, че преди 25 г. той самият е трябвало да реагира на протести в контекста и условията на тежки икономическа криза, външна изолация, зърнена криза. Докато сега проблемите са по-различни и исканията на огромна част от протестиращите са справедливи, допълни той.

"Във всеки случай - аз имам тежък опит от подобен протест и показах как се действа, когато управляващите разбират, че потенциалът вече е изчерпан. В такива случаи няма нищо по-естествено от това да се отиде на резервната скамейка, да се сдаде властта", допълни Първанов. Но уточни, че не може да дава съвети на премиера, защото управляващата коалиция си има своя стратегия и политика.

Властта удържа мандата с ремонт
Обновена

Властта удържа мандата с ремонт

Коалицията се запазва, вотът на недоверие нямало да мине