Консенсусът около висшето образованието да се формира още сега. За това настоя лидерът на АБВ Георги Първанов след среща между партията, университетски преподаватели и УС на Съвета на ректорите.

С ректорите АБВ имат съвпадение в позициите. Първанов смята, че сега трябва да е ясно какво ще се прави в сферата на висшето образование и след изборите то да се облече в законодателна форма.

АБВ е за разширяване автономията на ВУЗ-овете, стана ясно от думите на лидера на АБВ. Мандатността на ректорите да се решава от всеки ВУЗ.

Подкрепям идеята нашите ВУЗ-ове да имат право на собствена стопанска дейност, изтъкна президентът.

Съвпадение в позициите имало между ректорите и АБВ за начина на финансиране на висшите училища.

Георги Първанов се похвали, че в АБВ има най-много ректори. АБВ има една солидна, активна и надявам се вярна позиция по отношение на висшето образование, изтъкна лидерът на формацията.

Попитан дали образованието може да обедини него и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Първанов отговори, че не може да има обединение априори, но подчерта: „Не мисля, че с доктор Борисов можем да сме на различни позиции, когато става въпрос за висшето образование".

Първанов не изключи общи действия и с лидера на ДПС Лютви Местан в сферата на образованието, което по думите му е сфера, където няма място за политизиране.

По отношение на предизборната кампания, Първанов обясни, че ГЕРБ бягат от дискусиите и целят служебна победа.

От своя страна ректорите са убедени, че е възможно за първи път да се постигне консенсус за висшето образование. Поне такива са сигналите и от другите формации, които имат шанс да влязат в следващия парламент.

Българският бизнес в момента няма възможност да предяви изисквания към висшето образование, смята Борислав Борисов, два мандата ректор на УНСС, както и да назначава висшистите ни.

Той обясни, че 92,7% от бизнеса у нас е малък или семеен бизнес. Това са кафенета, сергии, магазинчета, където висшисти не са нужни, подчерта Борисов.

7% от бизнеса са средни предприятия и едва 0,2% от бизнеса са едри предприятия. Именно там са нужни висшистите.

Висшето образование е оставено на много регламентиран самотек, категоричен е Борислав Борисов. Според него в момента трябва да има обвързаност на бизнеса и средното образование, което трябва да е професионално обвързано.