Президентът Георги Първанов смята, че намаляването на състава на Съвета за електронни медии е опит да се контролират медиите и да се всява страх сред журналистите.

Той отбеляза, че" върху медиите се упражнява последователна кампания за натиск, че Законът е стъпка, която идва да насади страх у медиите, да покаже, че каквото си е наумило правителството, това ще стане, и така да бъдат уплашени определени медийни среди."

Припомняме, вчера президентът наложи вето върху промените в Закона за медиите, с които се намалява броя на членовете на регулаторния орган и със задна дата се прекратяват правомощията на някои от членовете му заради ограничения в мандатността.

Това е обезпокоително", заяви държавният глава в пернишкото село Витановци, където присъства на откриването на църковния храм "Вси светии".

Не може да се правят закони, с които да се решават един или друг персонален въпрос, коментира президентът. Според него и както е формулирано в мотивите на ветото ясно е указано, че всъщност става дума точно за това - да се отстрани точно определен човек от СЕМ и да се запазят други.

По думите на президента не може да се правят два последователни закона, в които принципите са различни и дори противоречащи си помежду си. Не може да се решават кадрови въпроси, когато става дума за такъв орган за медийното пространство, с жребий.

Първанов заяви, че конституционният смисъл на един мандат е в това, че като се избере някой за определен срок, той трябва да има увереност, трябва да има сигурност да изпълнява своите ангажименти.
"Това не е правова държава", посочи президентът.

Първанов предупреди управляващите и да не правят импровизации по отношение на бюджета и актуализирането му, защото това може да дестабилизира страната.

Във връзка с акциите на полицията президентът заяви, че "не може да не прави впечатление на всички, че покрай необходимите действия, които трябва да респектират престъпността, успоредно с това сме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата и които са част точно от този стремеж да се внуши, да се създаде страх в обществото".

"Да не допуснем криза на моралните ценности, въпреки икономическата криза", призова президентът, подарявайки евхаристиен комплект и плащеница на храма.