Кандидатът на НДСВ за кмет на София Антония Първанова се срещна днес с областния управител Тодор Модев, предаде БТА.

След срещата тя заяви, че направените анализи по стратегическата рамка и Плана за развитие на София, са установили, че има нужда от допълнителен ресурс в няколко направления - актуализиране на този плана, подготвен от "Софтпроект", за да съответства на Стратегията, подготвена от областния управител.

От своя страна областният управител Тодор Модев отбеляза, че са се уточнили за актуализация по няколко направления, свързани главно с използването на европейски фондове за развитието на града.

Приветствам намеренията й за обвързването на това развитие с европейските фондове, при това с разширяване възможностите за тяхното приложение, каза Модев.

Антония Първанова отбеляза като стратегически за развитието на бизнеса в столицата реализирането на проекта за изграждане на Центъра за товари край София, в партньорство с правителството.

Двамата са разговаряли и за възможността да се разгърне административния капацитет на общината за усвояване на средства от еврофондовете.

Обсъдихме и необходимостта от заместник-кмет по европейски въпроси, който да осъществява контактите с бизнеса, с неправителствените организации, с областната администрация за подготовката на проекти от еврофондовете, допълни Първанова.

По думите й София е сред малкото общини в България, която не си е подготвила плана за развитие. Как тогава столицата ще се състезава за този финансов ресурс с останалите общини, попита тя