От Регионалното министерство предлагат кубик вода за социално слабите да струва лев. Това е вписано в новата Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла. Тази цена е за потребление от 1.5 куб метра на месец за социално уязвимите групи.
Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова пред БНР.

Бедните с безплатен минимум за вода предвижда ВиК стратегия

Бедните с безплатен минимум за вода предвижда ВиК стратегия

Нанков: Нуждите на ВиК отрасъла за инвестиции струват пари и ресурс

В документа се предвижда промяна в начина на определяне на цената на водата, за да се постигне по-адекватно събиране на средства за поддръжка на ВиК инфраструктурата, стана ясно от думите на Крумова. Тя съобщи, че се предвижда през януари проектът на Стратегията да бъде представен за публично обсъждане.

Шефът на КЕВР опровергава Манолова за цената на водата

Шефът на КЕВР опровергава Манолова за цената на водата

От Регулатора канили представител на Омбудсмана на всяко обсъждане, пише Иванов

Сред основните цели на документа е да се гарантира, че за десет години ще се отговори на всички законодателни изисквания, подчерта Крумова. Предвижданата такса солидарност има за цел да се натрупва във фонд, който да подпомага операторите, които нямат достъп до европейско финансиране и населените места, които са недопустими за финансиране с евросредства.

"От този фонд и с адекватно планиране ще има възможности за реконструкция на ВиК системата, както и за изграждане на нова инфраструктура, която да е в добро техническо състояние и да предоставя услуга с необходимото качество", обясни заместник-министърът.

Малина Крумова беше категорична, че с новата Стратегия в никакъв случай не може да се говори за покачване на цената на водата в абсолютна стойност. Това е по-скоро нов начин на формирането й - с различни компоненти и правилно насочване на инвестиционния ресурс.

Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

В Ямбол цената не трябва да скача, но там поскъпва с 20%

"Шоково покачване има само в онези населени места, в които има гравитачно водоснабдяване, тъй като с приемането на новите бизнес планове цената се изравнява за цялата област", обясни заместник - регионалният министър. Тя допълни, че всички останали поскъпвания са в рамките на приемливото - около 10, 30 стотинки.

По-скъпата вода - заради регулаторната петилетка на ВиК операторите

По-скъпата вода - заради регулаторната петилетка на ВиК операторите

По-скъпата вода в област Ямбол - заради новата пречиствателна станция

"С предложените мерки в документа ще се намали срокът за изпълнение на целите на съответствие от двайсет на десет години", прогнозира Крумова и допълни, че в момента цената на водата се покачва много по-бавно в сравнение с нивото на доходите в страната.

Заместник - регионалният министър припомни, че сега съществуващата инфраструктура се нуждае от сериозна подмяна. Тя е изграждана през 50-те - 60-те години на миналия век. България като член на ЕС - има ангажименти за развитие на тази инфраструктура, за изграждането на канализация и за пречистване на отпадъчните води.

В информацията не се посочва количеството вода, необходимо за цивилизовано съществуване.