Поскъпването на водата се дължи на започналия през 2017 г. нов 5-годишен регулаторен период на ВиК операторите. Това посочи пред БНТ директорът на Дирекция "ВиК услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Ивайло Касчиев.

По думите на Касчиев от 2017 година е започнал новият 5-годишен регулаторен период, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни планове и предложения за цени. Новите цени са заложени в бизнес плановете на водоснабдителните дружества, които планове чакат да бъдат утвърдени с решение на КЕВР.
"Тези бизнес планове минават през едно доста сериозно сито в комисията. Двустепенно е нивото на контрол - на първо място в администрацията има доста сериозна работна група", обясни още Касчиев.

Припомняме, в момента КЕВР е в процес на обсъждане на предложение за увеличение на цената на водата в 14 населени места в страната. Очаква се на някои места увеличението да достигне до 20%. Това породи напрежение и протести в обществото. С проблема се зае и омбудсмана Мая Манолова, която заплаши, че ще атакува решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране в съда.

Най-солено поскъпване на водата е предвидено за облат Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е предвидено увеличение с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Според закона трябва да има общи условия в договорите

Най-високо увеличение на услугата е планирана в област Ямбол, където водата може да поскъпне с до 20%. Припомняме, само преди 10 дни цената на водата в областта беше увеличена от 1.63 лв. на 1.97 лв. за кубичен метър. Новото увеличение е предвидено за месец януари.

Относно това Касчиев посочи, че настоящото увеличение в Ямболско е заради новата услуга по пречистване на отпадъчните води в областта.

Управителят на ВиК в Ямбол инж. Стоян Радев обясни, че увеличението с толкова голям процент се дължи на това, че с влизането в сила на цената за 2018 година към цената на общата услуга ще се прибави такса пречистване в размер на 31-2 стотинки, които участват в общата цена на водата. Той допълни обаче, че хората няма да плащат тази услуга докато не влезе в експлоатация новата пречиствателна станция.

По думите на Радев през 2018 година в Ямбол цената на водата няма да се различава значително от тази, която гражданите ще плащат през настоящия месец декември. Това обаче не успокоява жителите на населените места в областта. Те не са доволно както от високата цена на услугата, така и от това, че водата там често спирала заради аварии.

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Хората сами полагали тръбите, а сега искат рекордни цени за водоподаване

Според недоволните граждани водата в областта спира през ден, а след като тръгне от чешмите им изтичат кубици черна вода. Поради това хората са били принудени да купуват водата за питейни нужди.

"Има много аварии, спира се постоянно, като я пуснат се пълнят с мръсотии перални, бойлери. Докато не се направят ремонтите в целия град няма да се промени нищо", коментира местният жител Петър Стоянов.

Управителят на ВиК в Ямбол коментира това, посочвайки, че за да има ниски загуби на вода, трябва да има по-големи инвестиции във водопреносната мрежа, което налагало и по-високи цени.

Симеон Славчев не чува аргументи за поскъпването на водата в София

Симеон Славчев не чува аргументи за поскъпването на водата в София

Няма икономическа обосновка на поскъпването