Общественият защитник Мая Манолова е категорична, че периодът на инфлацията за изчисление на цената на водата е субективно подбран в ущърб на гражданите. Това стана ясно от нейно становище, изпратено до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за увеличение на ВиК услугите от 1 януари 2018 г. в 14 области в страната.

По-скъпата вода - заради регулаторната петилетка на ВиК операторите

По-скъпата вода - заради регулаторната петилетка на ВиК операторите

По-скъпата вода в област Ямбол - заради новата пречиствателна станция

"За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да проведе обществено обсъждане по един толкова важен въпрос, който засяга потребителите в областите: Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град", пише омбудсманът.

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Според закона трябва да има общи условия в договорите

Тя подчертава, че "правилното определяне на цените на ВиК услугите е въпрос от обществена значимост за развитие на ВиК сектора".

Манолова посочва, че на практика КЕВР и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. "Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално", категорична е Манолова.

В становището си до председателя на КЕВР тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от декември 2016 г. до края на октомври т.г. - 1,9 %.

БСП - София иска да се прекрати концесията на "Софийска вода"

БСП - София иска да се прекрати концесията на "Софийска вода"

Столичните социалисти са против намеренията на КЕВР за ново поскъпване на водата

От друга страна, Мая Манолова посочва, че всъщност инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

Омбудсманът дава и пример за абсурдността на ситуацията с предстоящото изменение на цените на водата за ВиК Ямбол.

"При спазване на нормативните изисквания, одобрената цена на водата за ВиК Ямбол за 2018 г., не би следвало да се изменя. Вместо това, за този ВиК оператор цената на водата е с най-голямото увеличение - 20%", изтъква парадокса Манолова.

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Хората сами полагали тръбите, а сега искат рекордни цени за водоподаване

Манолова е категорична, че КЕВР ползва данните от изследването на Националния статистически институт /НСИ/, но това, което е със завишени параметри. Регулаторът ползва "Статистика на доходите и условията на живот", където данните са чувствително по-високи от друго тяхно изследване за същата година - "Наблюдение на домакинските бюджети относно средно месечния доход на домакинствата". Тя препоръчва да се постигнат по-ниски и справедливи цени, в съответствие със закона", пише в становището си до КЕВР омбудсманът.