БСП - София скочи срещу намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да повиши цената на водата в София за втори път тази година. Според столичните социалисти подобно увеличение на цената е необосновано и неприемливо.

Припомняме, в началото на 2017 година в София беше реализирано увеличение на цената водата с 18%. "Сега КЕВР е готова да подкрепи искането на концесионера "Софийска вода" за ново повишение с над 9%", посочват от БСП - София и допълват, че тези действия са неприемливи.

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Според закона трябва да има общи условия в договорите

Според социалистите концесията на "Софийска вода" в този вид е неизгодна за столичани. Съгласно европейското законодателство достъпът до вода не е услуга, а е основно право, обясняват червените и допълват, че откакто водоснабдяването е отдадено на концесия цената на водата се е увеличила 7 пъти, без реално да е подобрено качеството на услугата.

Българите се съмняват в чешмяната вода

Българите се съмняват в чешмяната вода

Над 90% от българите одобряват да се посочва изворът на бутилираната вода

БСП - София посочва и че според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) при предоставянето на тази услуга следва да се спазва принципа за всеобщ достъп и социална поносимост. Тази социална поносимост е налице тогава, когато определената база минимално потребление на един човек в размер на 2.8 куб. м на месец, не надхвърля 2.5% от средния месечен доход на едно домакинство. Според данни на Института за икономически изследвания на БАН при най-бедните слоеве и хората с увреждания и пенсионерите цената на услугата достига до 11.74% от доходите им.

Имайки предвид това, столичните социалисти са категорични, че повече не трябва да бъдат безучастни, защото този въпрос не засягал само пазарните и търговските принципи, а и социалната справедливост, която винаги е била основа на политиката на партията.

Симеон Славчев не чува аргументи за поскъпването на водата в София

Симеон Славчев не чува аргументи за поскъпването на водата в София

Няма икономическа обосновка на поскъпването

"Многократно сме настоявали за прекратяването на договора за концесия със "Софийска вода", освен това проведохме и референдум, но мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет не подкрепи искането ни", обясняват още червените.
БСП - София са предложили и компенсаторни механизми и формиране на "Фонд за водни помощи" за подкрепа на социално слабите лица и домакинства и за хората с увреждания, които са изрядни клиенти, защото те са най-потърпевши от постоянното увеличаване на цената на водата.

Социалистите настояват за промени в концесионния договор между Столична община и "Софийска вода" - определящи показатели при формирането на цената на услугата да бъдат количеството на инвестициите, намаляването на загубите и повишаването на качеството на водата.

Поскъпването на водата в София е незаконно

Поскъпването на водата в София е незаконно

Прокуратурата атакува решението на КЕВР