Министрите от кабинета "Борисов-3" отпускат половин милион лева за новостроящата се черква "Свети преподобномъченик Прокопий Варненски", която премиерът нарече "катедралата във Варна".

Това стана ясно по време на редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет. Това е първото заседание след европейските избори и първото решение, предварително заложено в дневния ред на правителството.

По думите на премиера Бойко Борисов катедралата във Варна е разкошна и той не знае дали такава е строена досега.

На заседанието присъства и варненският владика Йоан, който благодари на Бога. Митрополит Йоан се обърна към премиера Бойко Борисов, към когото храни уважение още от мандата му на кмет и го е запазил и през първия и втория му мандат, та досега.

Негово високопреосвещенство митрополит Йоан припомни, че през 2009 г. е положен основният камък на храма "Свети преподобномъченик Прокопий Варненски", който струвал 2.6 млн. лв. Варненският владика благодари и затова, че през 2017 г. са отпуснати 300 000 лева за довършване на храма, които са били отчетени миналата година.

1.4 млн. лв. отпуснала община Варна досега. Имало множество дарителски актове от страна на различни хора и фирми, а дирекция "Вероизповедания" през годините също дала финансови средства в размер на над 100 000 лв. По думите му не малко средства са отпуснати за варненската епархия.

На брифинга в Министерския съвет варненският митрополит Йоан посочи, че отпуснатите  средства ще спомогнат за финализирането на грандиозния градеж, а в духовно отношение финансовите средства ще имат отблясък в десетилетията напред. По думите на варненския владика с довършването на храма ще се отвори един нов дом за молитва.

На днешното заседание бе гласувано от бюджета да бъдат предоставени 1.4 млн. лв. за реконструкция и рехабилитация на пътя между Рупите и един от най-големите археологични разкопки - Хераклея Синтика.

Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков също благодари на премиера Бойко Борисов за отпуснатите финансови средства за довършването на пътя от Рупите до Хераклея Синтика. Той обеща, че ще продължат с разкопките и подобряването на инфраструктурата, защото един такъв път е добавена стойност за икономическото, културното и имиджовото развитие на България и района.

Освен това министрите гласуваха 15 млн. лв. на Столична община за доставка и модернизация на метровлаковете, както и 4 млн. лв. за отремонтиране на всичко, което е развалено от големите строежи в Габрово.