Само заедно ние и държавите от Западните Балкани можем да постигнем повече. Това заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

Във важен момент за Европа поехме председателството, подчерта тя, след като откри конференция на тема "Ефективният социален диалог - важен инструмент в интеграционния процес на Западните Балкани".

Европа се нуждае от Балканите, както и Балканите се нуждаят от Европа, смята министърът. В социалната тема е постигнат пробив, по мнението ѝ. Ние на Балканите умеем да бъдем диалогични, изтъкна Павлова.

Успех за нея е директивата за командированите работници. Важна тема беше темата за чиракуването, обясни министърът. Приета е обща рамка в сферата. Нашата амбиция сега е как да разпространим тези практики към нашите партньори и приятели от Западните Балкани, изтъкна Лиляна Павлова.

Именно научените уроци искаме да споделим, допълни тя. Важното е да се учим от грешките си, посочи министърът по европредседателсвото.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се закани, че това няма да е единствената конференция за интеграцията на Западните Балкани. Страната ни е успяла да постигне някакво ниво на интеграция, но това не се е случило за страните от бивша Югославия.

България постигна относителен напредък, не такъв, какъвто ни се иска, каза Манолов. Придобили сме определен опит и можем да споделим грешките и успехите си със съседите. Хората от тези страни не могат да бъдат държани в безтегловност без край, убеден е синдикалистът.