"По време на първото ротационно председателство на Съвета на ЕС България ще домакинства 270 срещи у нас, 230 от тях ще са в София, останалите ще са в страната като три от тях ще се проведат във Велико Търново. Сега е моментът и вие да покажете, че всички ние заедно сме Европа и нейни пълноправни членове", каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова на среща с граждани във Велико Търнова.

Обществената дискусия във Велико Търново се проведе в сградата на Учредителното събрание, изработило и приело Търновската конституция преди 138 година. "Най-главното начало на една Конституция е началото на свободата. Тези думи, актуални и днес, изрича екзарх Антим I след подписването на Търновската конституция преди 138 години. Спазвайки този принцип на демократичността и готвейки се за първото Българско председателство на Съвета на ЕС, проведохме много обществени обсъждания за приоритетите ни", посочи Лиляна Павлова.

Министърът за Българското председателство подчерта, че както преди 138 години, така и днес България може много да даде на Европа. "Сега е моментът да покажем страната ни. Да чуят за нея в цяла Европа, да разберат за богатото ни културно-историческо наследство, за кирилицата, за традициите, обичаите ни, за националния ни девиз "Съединението прави силата", каза още Павлова.

Тя подчерта, че от първи януари до 1 юли догодина България ще говори от името на 27-те държави-членки и каквото направим за Европа и 27-те, правим го и за България. "Няма да е лесно, затова ще търсим консенсус по всички теми от европейския дневен ред, за да имаме повече сигурност, стабилност, социална защита, повече работни места, икономически растеж, справедливо правосъдие", посочи министърът за Българското председателство.

Павлова заяви, че се надява в края на юни 2018 г., когато предаваме щафетата за нашето европейско бъдеще на Австрия, да имаме повод да кажем и ние, така както екзарх Антим I е казал след подписването на Търновската конституция: "Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани. Станаха някои неспоразумения, но то се разумява от само себе си. Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури: слава Богу, този кораб достигна пристанището".

"Ние работим, за да се гордеем и докажем, че България е надежден партньор. Убедена съм, че ще успеем, защото председателството е национална кауза", обясни министър Лиляна Павлова.

Срещата с обществеността на града е организирана съвместно с информационния център "Европа директно" към Европейската комисия. Павлова коментира, че приоритетите на страната ни са приети от правителството още през месец юни. "Но си оставихме 6 месеца, през които да ги обсъдим с обществеността. Това е и едно от основните послания - председателството ни да е отворено и близо до гражданите", обясни Лиляна Павлова.

Тя и зам.-министър Моника Панайотова участваха в срещи в цялата страна от т. нар. "регионално измерение", последната от които е във Велико Търново, с която на практика завършва диалога с гражданите.

"Важно беше да получим обратна връзка и да обобщим всички коментари, оценки и предложения, които получихме. Трябва да приемем и всички файлове от Естония, за да ги обобщим и през декември правителството да приеме окончателния вариант на програмата на Българското председателство", допълни министърът.

Павлова очерта накратко четирите основни приоритета на страната ни, които са в синхрон с европейския дневен ред - Бъдещето на Европа и младите хора, гарантирането на мира и сигурността на континента, Европейска перспектива и свързаност за страните и гражданите от Западните Балкани и единния цифров пазар и дигиталната икономика. "Това, за което работим, е единна, сигурна и цифрова Европа", обобщи министър Павлова.