Новият председател на парламентарната група на Движението за права и свободи Делян Пеевски препотвърди позицията си, изказана преди няколко седмици - ДПС няма амбиции да участва в управлението чрез министри и заместник-министри, като така опроверга спекулациите в тази посока, появили се покрай последните трусове в "некоалицията".

"Да сме много ясни - няма да участваме в изпълнителната власт и в тази сглобка", отсече Пеевски.

ДПС са "абсолютно съгласни" с идеята на Бойко Борисов, изказана вчера - всички министри да бъдат викани ежеседмично в ресорните комисии в Народното събрание, където да представят пред депутатите проектополитиките си и да взимат съвместни решения.

"Абсолютно сме съгласни. И смятаме председателите на комисии и лидерите на парламентарни групи да викаме министрите по всички теми, защото виждаме, че имаме забавяне по програмите. И да видим с какво можем да им помогнем и какво те могат да направят, за да върви напред държавата за хората", посочи Делян Пеевски.

И ПП/ДБ имат забележки към работата на министри

И ПП/ДБ имат забележки към работата на министри

Владислав Панев смята, че министърът на е-управлението и заместникът му трябва да бъдат изслушани в ресорната комисия

И от тази гледна точка председателят на ПГ на ДПС не вижда проблем сглобката да продължи да работи дори и 4 години, ако изпълнява задълженията си.

"Това евроатлантическо правителство трябва да го има и ще бъде абсолютно вредно за държавата и хората, ако го няма. Ако влезем в цикъл на служебни правителства, това ще бъде погром за държавата", отговори на въпрос на News.bg той.

"Каквото трябва, сме си го казали", лаконичен бе на наше питане Пеевски дали отстранения вчера от поста съпредседател на парламентарната група и преди два дни от поста председател на партията Мустафа Карадайъ му е споделил мотиви за оттеглянето си.

Народният представител преповтори и казаното преди - мандатът на Карадайъ просто изтичал на 12 декември. "Не мога да ви кажа", отсече той на въпрос дали бившият първи в партията ще остане в парламента.

Делян Пеевски застава начело на ПГ на ДПС

Делян Пеевски застава начело на ПГ на ДПС

Карадайъ е премахнат къто неин съпредседател на сайта на парламента

Впоследствие в пленарна зала Делян Пеевски официално бе обявен като председател на ПГ на ДПС. Депутатите бяха информирани, че Мустафа Карадайъ вече не е съпредседател на групата. Това дава право на Пеевски да участва в председателските съвети.