Убеден съм, че Делян Пеевски ще бъде избран за евродепутат. Това заяви в „Здравей, България" по Нова ТВ бившият депутат от ДПС Осман Октай. Според него това се предполага от скоростното разпродаване на медиите на майката на Пеевски Ирена Кръстева, както и от „масовото" номиниране на Пеевски в областните структури на ДПС.

По този начин ДПС се опитват да превърнат Пеевски в европейски проблем, да го прехвърлят в друга плоскост. Това се доказва от предизборните финтове на партията, от кафетата в Кърджали и цялостното поведение на ДПС напоследък, каза Октай.

По думите му, номинирайки Пеевски, чиято личност разбуни духовете и в Европа, Доган се опитва да докаже, че решава той и последната дума е негова.

Октай изтъкна, че издигането на кандидатурата на Пеевски за евродепутат е изключително голяма провокация към българското гражданско общество, което протестира срещу него повече от 300 дни, към политическата класа и към институциите. Може да е добро и способно момче, но толкова време вече ние не сме го видели в българския парламент, което показва неглижиране към тези институции от страна на Пеевски и ДПС, посочи Октай.

По повод атентата срещу Ахмед Доган през миналата година, Октай посочи, че Доган е обиден за това, че е бил публично унижен. За да приеме да бъде освидетелстван като депресиран, показва, че той е обиден и унижен. Доган смята, че зад този акт стоят службите и държавата, което накърнява дотогавашния му статут в държавата, смята Октай.

Осман Октай прогнозира, че победител на Евроизборите на 25 май ще бъде ГЕРБ, които, според него, ще получат 7 или 8 мандата в Европейския парламент. Прогнозира, че БСП ще бъдат втори с 4-5 мандата, а АБВ ще заемат трета позиция - с 2 или 3 места. След скандалите с Пеевски ДПС може да се надява най-много на 2 или 3 мандата, посочи Октай. Бившият председател на предизборния щаб на ДПС прогнозира сравнително висока избирателна активност - над 55 - 60%, именно заради скандалите на етническа основа през последните месеци.

Октай предупреди, че в контекста на случващото се в Украйна страната ни ще бъде буферна зона между Москва, Брюксел и НАТО. Обстановката в България ще бъде напрегната, каза той и посочи, че страната ни трябва да се подготви за военна логистика. За това свидетелства посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, както и присъствието на военни кораби по Черноморието.