Планът за възстановяване и устойчивост се забави изключително много. Това заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов по време на изслушването на вицепремиера Атанас Пеканов в НС за ангажиментите в Плана в сектор енергетика.

Червените питат дали ще се закрият 60% от мощностите на маришките централи и смятат, че именно това е темата, по която трябва да има изслушване. От БСП искат справка колко срещи е провел Пеканов по темата, какви уверения има от ЕК, че ще успеем да спасим енергетиката ни.

Вторият транш по ПВУ изобщо не е сигурен, заяви Гуцанов и по мнението му служебният кабинет предлага в законите по Плана лобистки интереси. ПВУ няма да се изпълни поради дефицит в подготовката му, е становище на НСОРБ. Какво направи служебният кабинет, за да спаси въглищните централи, питат още червените.

Атанас Пеканов изрази задоволството си, че се е стигнало до темата и поздрави Георги Свиленски, че няколко пъти го вика в зала. Той захапа левите, че при кабинета Петков не са изразили опасения по мерките в ПВУ. Много отговорно започнахме стъпки по предоговаряне, обясни вицепремиерът. Изготвена е позиция на МЕ, че докато е такава ситуацията в енергетиката като настоящата, не може да се закриват въглищните централи.

Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, но няма да се откажем

Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, но няма да се откажем

Предстоят преговори със синдикати и местни общности

Вариант е да дадем други мерки за намаляване на емисиите, стана ясно от думите на Пеканов. Ако не дадем алтернатива, ще загубим пари. ЕК казва, че всички промени, които се планират, трябва да бъдат представени заедно. Затова се работи по преработката на Плана и по проектите, прави се оценка какви мерки ще отпаднат от ПВУ. Извършва се преглед на съществуващите мерки в Плана, заяви Пеканов. Ще отпаднат тези, които не могат да се изпълнят и тези, които се бавят.

Трябва да докажем важността на новите проекти, тъй като не искаме да губим тези пари, категоричен бе той. Ние сме в златната среда - получили сме 25% от парите, а забавянето, което служебният кабинет завари, е наваксано, заяви Пеканов. Законите по ПВУ отговарят на европейските изисквания. Когато те бъдат приети, ще можем да започнем да получаваме средства.

Пеканов: Ще си получим парите по ПВУ, като си свършим работата

Пеканов: Ще си получим парите по ПВУ, като си свършим работата

През миналата година не си кореспондираха разходите и приходите, заяви той

Господин Пеканов, не ви прави чест, отговори Георги Свиленски от БСП и го захапа, че ходел само в командировки в чужбина. Ще срещнете отпора на целия парламентаризъм, закани се социалистът. Не сте остроумен, не сте интересен, подчерта Свиленски и посъветва Пеканов да не се занимава с членовете на БСП, а с изключените от партията.

Повод за този коментар бе вметнатото от вицепремиера, че пред депутати в ЕП е коментирал темата и изтъкна, че все по-рядко канели червените в Европарламента. И Борислав Гуцанов го обвини в арогантност. Тук сме ви поканили, за да говорим за енергетика, подчерта червеният депутат.

Изготвен ли е анализ за адекватността на енергийната система, попита Теменужка Петкова от ГЕРБ. Атанас Пеканов отговори, че има такъв анализ. Ежемесечен анализ на хода по ПВУ се прави, стана ясно още. През юни ще подадем исканията по REPowerEu и отново изрази увереност, че ще получим всички пари по тази допълнителна глава. Най-много разплащания има към столичното метро.

България се е превърнала в нетен вносител на електроенергия, включи се и Владислав Панев от ПП/ДБ. Според него са нужни инвестиции в енергетиката в следващите години, за да е стабилна системата. Според вицепремиера има напредък по проектите за декарбонизация. Показали сме на ЕК защо не можем да затворим въглищните централи и аргументите ни са приети от Брюксел. Но както отново изтъкна той, се очакват планове от наша страна как ще намалим емисиите, иначе ще загубим милиарди. Ще запазим централите, категоричен бе Атанас Пеканов. Изпълнението на проектите се движи в график, изтъкна той.

Пеканов: Всички оперативни програми са одобрени

Пеканов: Всички оперативни програми са одобрени

Институциите били максимално мобилизирани да не загубим европейски средства

След края на двата кръга въпроси от всички парламентарни групи заради важна среща с японския посланик Атанас Пеканов излезе за малко над час от пленарната зала, което предизвика недоволството на БСП, които настояха да изразят отношение по думите на министъра.

"Обадете се на г-н вицепремиера дали въобще има намерение да се връща", обърна се към председателя на парламента Христо Проданов от социалистите."

След като се върна обратно в пленарната зала Пеканов пък бе обвинен от Румен Гечев от БСП, че не е осъществил необходимия контрол как са били изхарчени парите от първия транш по ПВУ. Финансовият корифей на партията-столетница цитира изказване на президента Румен Радев, който по време на консултациите с партиите съобщи, че парите били изхарчени за раздутите от предния парламент социални плащания, а не отивали за реализиране на програми по Плана.

"Не казвам, че парите са откраднати, но са насочени към разходи, обективни наистина, но във вреда на изпълнение на програмата за възстановяване и устойчивост. Има ли служебното правителство интерес да действа бързо по Плана - не, ще се бавят, защото нямат пари да стартират програмите. (...) Не сме доволни от отчета. Изправени сме пред една много сложна ситуация - или замразяване на социалните плащания, или спиране на програмата за възстановяване и устойчивост", не спести критики червеният депутат.

ПП също се възмутиха от думите на Пеканов от по-рано, че благодарение на служебния кабинет е получен първият транш по ПВУ. Това не било истина, а парите от Европа дошли единствено заради усилията на последния редовен кабинет на Кирил Петков, посочи Радослав Рибарски от Промяната.

Станислав Атанасов от ДПС пък препоръча да не се чака единствено на средствата от Европа, а да се задействат и национални програми, които да осигурят, а и дори да увеличат, работните места в Маришкия басейн с оглед на предстоящите промени, свързани с пътя към зелена икономика.

След като партиите изразиха отношенията си по отчета на Пеканов се стигна до абсурдна ситуация - следващата точка бе отново изслушване на Пеканов по същата тема и със същите въпроси. Различното бе, че заедно с Пеканов пред депутатите застана и министърът на енергетиката Росен Христов. Самият Пеканов пък, попитан за пореден път какви действия се предприемат по предоговарянето на ПВУ, буквално препрочете позицията си от по-рано.

Гълъб Донев: ПВУ ни задължава още тази година да намалим с 10% въглеродните емисии

Гълъб Донев: ПВУ ни задължава още тази година да намалим с 10% въглеродните емисии

Ангажиментите на предходния кабинет означават затваряне на конкретни енергийни мощности, по думите му