Македонският президент Стево Пендаровски няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси, свързани с историята и миналото, съобщава БГНЕС.

Той посочи, че може да се преговаря за реални европейски теми.

"Аз нямам никакво намерение да посещавам България и да преговарям за историята. Когато говорим за европейските интеграции, ние нямаме право да се съсредоточаваме върху историята", подчерта македонският президент пред местната телевизия "Телма".

"Първоначалните предложения на София за нашето присъединяваме към ЕС включваха онези небивалици, като искането за езика, за нашия етнически произход, за периода 1941-1945 за окупацията, за администрацията и т.н. За тези въпроси нямам никакво намерение да си губя времето и да пътувам до София или пък да каня Радев при нас - за да преговаряме дали през 1941 г. те са били окупатори или администратори", заяви той и допълни: "С Радев искам да говоря за реалните европейски теми, като енергетика, икономика, за инфраструктурата между София и Скопие".

Пендаровски: Отмяна на договора за добросъседство с България ще спре евроинтеграцията на РСМ

Пендаровски: Отмяна на договора за добросъседство с България ще спре евроинтеграцията на РСМ

Президентът остава отговорен за разговори по въпроси, които обединяват интересите на държавата и на гражданите

За това по негови думи искал да преговаря.

"За всичко останало не съм получил мандат през 2019 г. - да връщам родината си в XIX век, да говоря за Цар Самуил, за X, за XI век", изтъкна Пендаровски.

Той изрази мнение, че през последните месеци риториката между РСМ и България е по-спокойна. Според него това се дължи на преговорната рамка за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС.

Пендаровски изрази задоволството си и от факта, че "историята се споменава в Преговорната рамка само в онази част, където става въпрос за двустранните отношения и историческата комисия".

Мицкоски: Българите не заслужават и няма да влязат в Конституцията на РСМ

Мицкоски: Българите не заслужават и няма да влязат в Конституцията на РСМ

Страната му нямало да се откаже от македонците в Пиринска Македония