С 90 гласа „за" народните представители приеха промените в Кодекса за социално осигуряване. „Против" бяха 37 депутата, трима се въздържаха.

Според приетите промени през следващата година се запазва възрастта за придобиване на правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст - при жените на 60-годишна възраст, а при мъжете - на 63 години.

Мая Манолова от „Коалиция за България" заяви, че е гласувала против този законопроект, тъй като той е насочен против и въпреки хората. Колосална манипулация е твърдението, че кодексът се ползва с широка обществена подкрепа", заяви Манолова.

Тя посочи, че Министерството на труда и социалната политика е похарчило определена сума за организирането на кръгли маси в страната и призова министърът на труда и социалната политика да бъде признае, че по време на тези кръгли маси е бил представен съвършено друг законопроект.

В крайна сметка беше представен един проект, който работи срещу българските граждани, посочи Манолова.

Гласувах срещу този законопроект, защото той държи сметка единствено и само за намаляване на разходите, а не представя визията на министерството за това, как да се увеличат приходите.
Не чухме нито дума за това, как ще се увеличават работните места, защото редица данни сочат, че безработицата през последната година е нараснала с над 200 хил. души
", каза депутатът.

Манолова посочи, че според изследването на Евробарометър България е третата по обедняване страна откакто ГЕРБ управлява.

Преди гласуването, лидерът на "Синята коалиция" Мартин Димитров заяви, че България е единствената страна в ЕС, която не дава възможност на гражданите си да изберат дали да участват в национализацията на пенсионните фонодве, или не. Според него това ще бъде лош знак за инвеститорите.

Министър Тотю Младенов го контрира, заявявайки, че самите частни фондове са предложили да прехвърлят събраните пари в държавата, за да могат да поемат своите задължения от началото на 2015г.

От парламентарната трибуна той упрекна опозицията, че подвежда и плаши хората, подчертавайки, че стажът за пенсия започва да нараства от 1 януари 2012 година.

В кулоарите на парламента министърът изтъкна, че отпадането от следващата година на точковата система за пенсионирането няма да ощети никого.

По-рано, по време на дебатите, опозицията разкритикуваха отпадането на тази система, заявявайки, че заради промяната над 10 хил. души през идната година ще имат проблеми с пенсионирането.
От ДПС пък призоваха хората да се пенсионират още през тази година, което именно възмути министър Младенов.

Внесеният от правителството проект предвижда стажът за пенсия да започне да нараства плавно от 2012-а година, а възрастта - от 2021-ва година.
Целта на реформата е преодоляване на дефицита в НОИ през 2017-а година и през 2025-а доходът от пенсия да стане 65 на сто от получаваната заплата.

Промените в Кодекса за социалното осигуряване бяха договорени от правителството с бизнеса и синдикатите. С тях се предлага от 2012-а увеличаването на стажа за работещите при ІІІ категория труд да се увеличава с по четири месеца на всяка календарна година до достигането на 37 години стажа за жените и 40 за мъжете през 2020 година.

От 2021-ва ще започне и нарастването с по 6 месеца на възрастта за пенсия. От 1 януари 2015 г. ранните пенсии за работещите І и ІІ категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове. Дотогава се запазват сегашните условия за пенсиониране.

От 1 януари 2014-а се предлага да отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенното увеличаване на тавана на старите пенсии. През 2017 г. ще се увеличи още веднъж вноската за пенсия с 2 %, които ще отиват в универсалните фондове.