Кабинетът, синдикати и работодатели подписаха за пенсионната реформа. Споразумението представи премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, след разговора със социалните партньори, проведен в кабинета му.

Министър Симеон Дянков не присъства на пресконференцията в МС.

Всички страни в Националния съвет за тристранно сътрудничество са доволни от споразумението.

Аз съм доволен, че се стигна до подписване на документ", заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин  Тренчев.

За нас постигнатото споразумение е възможен и разумен компромис, коментира и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите предпазливи, остават в стачна готовност
Още...

Той оцени споразумението и промените в КСО, които ще настъпят в следствие на споразумението като добри за пенсионната система.
Не трябва и не е полезно да се отлага пенсионната реформа, допълни той.

Припомняме, вчера министър председателят заяви, че през 2015 година пенсионната система в България ще излезе на нулев дефицит. До 2034 - 2035 г. ще е етапът на устойчив растеж.

От 1 януари следващата година ще се предприемат по-ефективни мерки за подобряване събираемостта на осигурителните вноски включително и чрез криминализиране укриването на осигурителни вноски.

Участващите в НСТС се споразумяха от 1 януари 2012 година да започва повишаване на стажа за пенсиониране при трета категория труд с по 4 месеца на година, достигайки през 2020-та 37 години за жените и 40 за мъжете.
Същото нарастване на стажа ще се прилага и за общия изискуем стаж за работещите в МВР, МО и за учителите.

От 1 януари 2021 година с по 6 месеца ще започне и повишаването на пенсионната възраст, достигайки 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 г.

Удължава се периодът за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до 31 декември 2014 година.

Условията за пенсиониране на категоричните работници няма да се променят до 31 декември 2014 година, съобщи министър председателят.

От 1 януари 2015 година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове, каза още Бойко Борисов.

От януари 2017 година се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност, информира още министър председателят.

От 1 януари 2017 година се увеличава общия размер на осигурителната вноска за фонд пенсии с два процента, като увеличението се насочва за универсалните пенсионни фондове.

Вноската за универсалните пенсионни фондове нараства от 5 % на 7 % . В подписаното споразумение е отбелязано достигане до 2025 година коефициент на заместване на личния доход на лицето преди пенсионирането му не по-малко от 65 на сто от първия и втория стълб.

Периодът за закупуване на стаж се увеличава до пет години. От 1 януари 2014 година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване на тавана на старите пенсии чрез постепенно нарастване на максималния осигурителен доход.

От 1 януари 2012 година работодателят ще заплаща първия ден на временната неработоспособност в размер на сто процента от възнаграждението, а от втория ден ще се изплаща обезщетение от фонд „Общо заболяване и майчинство" в държавното обществено осигуряване.

Споразумението е подписано от премиера Бойко Борисов, шефката на НОИ Христина Митрева, социалният министър Тотю Младенов. Подписи са положили от КНСБ КТ Подкрепа БСК, БТПП, КРИБ, АИКБ Съюз Стопанска инициатива.

От всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество подпис липсва от съюз Възраждане.
По информация на news.bg техните представители за били информирани твърде късно, за да се включат в днешната среща.

Реформираме системата с една визия до 2035 година, заяви социалният министър. Според него така предложената реформа в пенсионната система ще гарантира адекватни пенсии.

Още от утре предложената реформа ще бъде представена на всички парламентарни групи. Аз гарантирам, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят настоящето споразумениеq заяви премиерът Борисов.

След изказванията на участниците в срещата на медиите не бе предоставена възможност за въпроси.