Две трети минаха от разкопките на Перперикон. Археологът проф. Николай Овчаров направи пред журналисти равносметка за разкопките през изминалите три месеца и монетите, които са открили.

По думите му тази година е много напрегната и за археолозите, а не само за политиците. Той уточни, че това са шестте приоритетни обекта, които са били планирани от правителството на ГЕРБ и вече се изпълняват.

Той има пряко отношение към три от тях. "Единият от тях - Вишеград вече е приключен, още през юни. Той е напълно реализиран, там разкопки повече няма да се правят. От общината зависи какво ще прави с паметника и как ще го социализира. Сега в момента вървят разкопките едновременно в Перперикон и крепостта Мисионис, край Търговище", допълни археолога.

Относно разкопките на Перперикон, Овчаров уточни, че след като миналата година след като там е излязла резиденция на епископи от 5-6 век - сега има още по-голям комплекс.

Проучват западно най-голямата църква в Родопите - откривана до този момент 5-6 век. "Проучваме и една огромна резиденция както се оказа. Самият аз съм удивен колко са големи мащабите. Вероятно няма да успеем да приключим проучването през тази година. Просто ансамбълът се оказа много по-голям, отколкото предполагах", допълни Николай Овчаров.

За архитектурната гледна точка той обясни, че това е сложна плетеница от зидове, която се опитват да разгадаят.

Има открити ротонди с диаметър около 8 метра, които са около епископската резиденция. Той се въздържа от коментар, но каза, че такова нещо няма откривано досега в римската археология.

Овчаров уточни, че специалистите по римска археология са много впечатлени. "Вероятно става дума за некропол от такива епископски гробници", допълни той.

Археологът каза, че са открили над 100 монети. "Най-ранната монета е на древногръцкия град Марония от 4 век пр. Новата ера. Откриваме такива на Перперокон, те са свързани с по-ранната култова дейност на хълма - с голямото светилище на Дионис", уточни той.

"Вече с обитаването на този южен квартал на развитието му като архитектура. Започваме с монетата на Реметалк Първи, един от последните тракийски царе - от края на старата началото на новата ера. Много рядка монета. Тази монета и още две-три, които имаме показват финала на тракийската държавност - последните десетилетия", поясни Николай Овчаров.