Макар и закъснял, беше жест от БСП. Това заяви пред bTV президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) по повод годишнината от 4 февруари 1997 г., когато бе върнат мандата за съставяне на правителство от БСП.

България смени посоката. БСП не се е отказала сама от мандата, потвърди Стоянов събитията от 1997 г.

Събитията с щурма на парламента са най-драматичните от най-новата история и всеки иска да има свой прочит, каза той и направи ретроспекция на тогавашните събития.

На 22 януари 1997 г. встъпих в мандата. Връчих мандат за съставяне на кабинет на БСП. Повече от 20 дни големите градове бяха обхванати от масови демонстрации. Опасявах се от гражданска война, каза Стоянов.

Припомняме, на 28 декември 1996 г. тогавашният премиер Жан Виденов, излъчен от БСП, бе подал оставка.

Петър Стоянов каза, че поне 7-10 пъти приканвал публично БСП да не съставя ново правителство в мандата на същия парламент.

На 28 януари той връчи на БСП проучвателен мандат. "Искрено се надявам, че няма да изпълните този мандат", припомни казаните тогава думи Стоянов.

На 4 февруари 1997 г. трябваше да взема папката, да я внеса в парламента, а БСП имаше мнозинство там. Не взех папката, каза той.

"Имах страх, че в България може да се случи непоправимото. Свиках Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Там всички партии, изплашени от случващото се призоваха БСП да не съставя кабинет", припомни Стоянов какво е довело до отказа от мандат, широко прокламиран като компромис от Николай Добрев и Георги Първанов.

БСП не се е отказала сама от мандата, потвърди той.

Това е закъснял отказ, но все пак - отказ. Беше важно да се случи и то се случи. Те дойдоха с готов мандат, припомни Стоянов. "Конституцията ме задължаваше да го внеса в парламента (мандата - б.р.), дългът ми казваше да не го правя", каза той.

Членството в НАТО и в ЕС беше най-естественото нещо, върна се в близката история на България Стоянов.

По думите му, той е назначил служебния кабинет с тази цел - да подаде молба за членство в НАТО. Хората в служебния кабинет не бяха мои лични назначения, бяха съгласувани с Иван Костов, за когото бях сигурен, че ще стане премиер, каза Стоянов.

Относно взетия заем Стоянов каза, че шефът на Световната банка тогава го питал какви гаранции дава, че ще върнат парите.

Без членство в НАТО трудно щяхме да влезем в ЕС, каза той.

Относно правомощията на президента, Стоянов обяви, че президентът не е делничен управленец, той не определя заплатите. Той може да се превърне във важна фигура, когато България е на ръба.

Правомощията на президента не са основният въпрос. Днес политиката е далеч по-рутинна, смята Петър Стоянов.

Да купиш няколко самолета не е драматичен момент, тези самолети трябва да се купят. България ще купи 8 самолета. Ние за това сме членове на НАТО- сами не можем да се отбраняваме. Смисълът е към нашите 8 самолета да добавим още 100 от НАТО, коментира той последните спорове между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.