България съзнателно е неглижирала борбата с корупцията и тя е била в обща програма за борба с престъпността от 1998 година. Това е една от причините на България да се поставя постоянно въпроса дали има политическа воля и ресурс за борбата с нея, каза в парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков при дебата по внесения вот на недоверие към правителството, предаде БТА.

В периода 1998-2001 г. от МВР бяха уволнени 21 000 служители. С решение от 1998 г., осъществено през 2000 г., беше закрита Националната следствена служба. Тези неща трябва да се отчитат, когато се говори за борба с корупцията, каза министърът.

Достатъчно показателно е, че през 1999 г. Националният статистически институт не е отчитал подкупите и в графата "подкуп" стои нула, посочи той. Няма нормален гражданин, който да повярва, че през 1999 г. няма подкупи, заяви министър Румен Петков.

Другият елемент за борбата с корупцията са институционалните действия, каза той. Министърът отбеляза ролята на антикорупционната политика на инспекторатите във ведомствата и най-вече на Инспектората на Министерския съвет.

Систематичните проверки на инспектората дадоха друго усещане на гражданите и на служителите в държавната администрация. Всички сигнали вече се разследват, каза министърът.

Инспекторатът на МС е направил над 1800 проверки, а този на МДААР - 1100 проверки. Вече е ясно на държавните служители, че всички техни стъпки подлежат на контрол, ясно е и на гражданите, че държавата има инструмент да се противопостави на корупцията, каза вътрешният министър.

За периода 2005-2006 г. има общо 653 присъди - осъдени лица за престъпления, свързани с присвояване, престъпления по служба, за подкупи.
Общо 149 са лицата, които са осъдени за подкупи през 2005-2006 г., 102 са лицата с окончателно влязла присъда през 2007 г. за подкупи.
Това е ясен израз и на политическата воля, и на резултата на ангажираната държавна машина, каза министър Румен Петков. Той даде примери за корупцията по високите етажи на властта.

За престъпление по служба - злоупотреба с власт и служебно положение, са внесени осем обвинителни акта за девет лица - един народен представител, един окръжен прокурор, трима районни прокурори, един заместник-районен прокурор, един следовател, един директор на дирекция и началник на отдел в Министерството на икономиката и енергетиката.

За престъпления против правосъдието са внесени три обвинителни акта - срещу един прокурор, един окръжен прокурор и един следовател.

За подкуп са внесени два обвинителни акта - на следовател и на адвокат.

Срещу един прокурор във Върховната касационна прокуратура /ВКС/ и един районен прокурор е внесен обвинителен акт за посредничество при подкуп и за търговия с влияние.

Срещу един заместник-министър е внесен обвинителен акт за безстопанственост.

През януари 2008 г. са образувани досъдебни производства срещу един прокурор от ВКС за изнудване и едно досъдебно производство за документни измами на един председател на съд и при съвместни действия на МВР и на прокуратурата са задържани един директор на дирекция и началник на отдел на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", каза Петков.

Тези неща преди години бяха немислими и сега държавата по категоричен начин демонстрира, че вече няма недосегаеми територии, които не се разследват, каза министър Петков.