Премиерът Кирил Петков се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Това се случи при първото му работно посещение в Брюксел.

По-рано през деня премиерът Петков разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С Шарл Мишел българският министър-председател обсъди високите цени на енергоресурсите. Двамата се обединиха около мнението, че е необходим общ координиран европейски подход за овладяване на тази извънредна ситуация.

Петков зарадвал ЕК с още по-амбициозен план срещу корупцията от очакваното

Петков зарадвал ЕК с още по-амбициозен план срещу корупцията от очакваното

Ток за българите ще има, въпросът е да е на най-ниската възможна цена, подчерта премиерът

Петков потвърди стремежа на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство.

На срещата си със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис пък премиерът обсъди Националния план за възстановяване и устойчивост, както и проблема с високата инфлация.

В делегацията на министър-председателя в Брюксел взеха участие заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, началникът на кабинета на министър-председателя и говорител на Министерския съвет Лена Бориславова, както и постоянните представители на Република България на ЕС и НАТО.

Кирил Петков: Искаме до 2024 г. разходите за отбрана да са до 2% от БВП

Кирил Петков: Искаме до 2024 г. разходите за отбрана да са до 2% от БВП

Това може да стане и с инвестиции в гражданска инфраструктура