Премиерът Кирил Петков и българската делегация от управляващото парламентарно мнозинство тръгват за Киев в сряда. Това потвърди министър-председателят в интервю за bTV в Царево, където посрещна със семейството си Възкресение Христово.

"Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицат", обясни той.

Петков посочи, че първо страната ни ще предаде каските и жилетките, които са обещани от Министерския съвет. Малка или голяма - това е помощ, обощи той.

По негови думи коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна.

"Бидейки там, това е символика. Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по "Фейсбук", а друго - да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях", категоричен бе премиерът.

Той заяви, че ще продължи да се обсъжда и въпросът как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно.

Петков "за" военна помощ за Украйна, но не се прави на най-смелия в коалицията

Петков "за" военна помощ за Украйна, но не се прави на най-смелия в коалицията

Премиерът се надява БСП и ДБ да намерят общ език

"Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла от какво имат нужда и какво България може да даде. Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа", коментира Петков.

Той заяви, че няма да се стигне до криза в коалицията, ако някой от партньорите откаже военна помощ за Украйна и изрази надежда, че никой няма да откаже и коалиционните партньори ще отидат там заедно и сплотени.

Петков уточни, че и в момента всички в коалицията са "за" помощ за Украйна. Въпросът бил каква да е тя.

Петков изрази надежда управляващите да успеят да покажат на цяла България, че независимо какви са първоначалните идеи за червени линии в диалог заедно могат да постигнат общо действие, в което няма червени линии, а подкрепа за Украйна.

Една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна, изтъкна премиерът и отново посочи, че като Кирил Петков би се радвал да дадем военна помощ, но като премиер задачата му е тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна.

ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

В Украйна имаме моряци, припомни Андрей Гюров

"В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, ако има нестабилност в България, има неяснота кой управлява? И за тези хора няма да е добре, така че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този момент е подходът, който всички ние трябва да следваме", допълни Петков.

Относно оставката на ръководителя на правителствения щаб за бежанците Валери Рачев премиерт заяви, че той е "един от най-кадърните и можещи хора".

"Аз лично много му благодаря за всичко, което направи, защото първата вълна, когато още нямаше никаква организация, той я посрещна челно. Надявам се, че ще можем да го убедим да се върне в близко бъдеще отново. В този момент по лични причини той излезе от тази дейност", обясни Петков.

Премиерът предупреди, че има много хора, които се опитват да разклатят добрите отношения между България и Северна Македония.

На релсите към ЕС Петков иска да качи и Северна Македония, и Договора за сътрудничество

На релсите към ЕС Петков иска да качи и Северна Македония, и Договора за сътрудничество

Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е застлан с ясно рамкирани изисквания

"Нашето правителство няма да се поддаде на този тип лесни провокации, които се опитват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел - Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър съсед. Заедно да може да създаваме икономически растеж и всички тези националистически призиви и провокации просто трябва да ги игнорираме, за да продължаваме напред", подчерта той.

По негови думи гаранцията за правата на българите в РСМ могат да се осигурят и през европейския процес. 

Петков поясни, че РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години и има много глави по пътя ѝ за Европа.

"Ние просто трябва да поставим нашите условия - например за Конституцията преди първа глава. По този начин, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне. Но в тези отделни глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и така няма да решим проблема, който в момента съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим заедно, за да може РСМ наистина да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат напълно защитени. Така че подходът трябва да е по-умен", смята премиерът.

Балабанов: Очаква ни проблем, когато се разбере какво е обещавал Петков за РС Македония

Балабанов: Очаква ни проблем, когато се разбере какво е обещавал Петков за РС Македония

"България не се продава", каза Балабанов.

Той подчерта, че всяко движение във връзка с РСМ ще мине през парламента и ще има открит диалог. Петков заяви, че очаква даже подкрепа не само от коалицията, а и от опозицията, защото това е национален въпрос.

Един път човек да направи грешка не е добре, но два пъти да направи грешка е недопустимо, заяви премиерът по повод новия гуверньор на БНБ.

Относно въпроса с инфлацията той изтъкна, че ние сме една от малкото държави, където цените на битовия ток не са се повишили. Освен това били похарчени над 4 милиарда за помощи за бизнеса точно за тока. Това е важно, защото когато цените за тока за бизнеса са по-ниски, инфлацията реално на всичките техни продукти също намалява, отбеляза Петков.

Той допълни, че в момента се мисли пакет за ДДС, временни намаления за хляба, за българските плодове и зеленчуци, а всеки пенсионер за празниците е получил 70 лв. припомни премиерът.