Страната ни е била с най-голяма зависимост от руския газ, а сега е с нулева зависимост. България спря паричните потоци на Владимир Путин и очакваме разбиране от ЕК, че не може да отидем от 95% на 0 по отношение на руския газ и да сложим ембарго на единствената ни рафинерия, която работи само с петрол от Урал. България ще поиска от ЕК да сме част от изключенията сред страните-членки, докато не се направят другите инфраструктурни възможности, например петролопровод от Гърция.

Това обясни българският премиер Кирил Петков след среща с нидерландския си колега Марк Рюте след въпрос на нидерландски журналист, който е на посещение в България. Двамата дадоха пресконференция след разговорите в Министерски съвет."България показа, че не се гъне под натиск от чужда държава и има воля. За петрола не сме в позиция да вземем и този потенциален риск", посочи още Петков. Рюте добави, че страната ни и Полша са имали силна реакция спрямо Русия и поздрави българския министър-председател за това.

За войната в Украйна Петков уточни, че са обсъдили обща позиция за енергийна сигурност на Европа и уточнили, че "заедно са много по-силни". За руското влияние българският министър-председател бил категоричен, че е недопустимо.От своя страна Марк Рюте добави, че популярността на Путин в България падала до невиждани нива досега. "Нидерландия помага на България с изтребителите F-35 и сме рамо до рамо, защото със заплахата от Русия трябва да се справим заедно с НАТО и ЕС", поясни той.

На въпроса за членството на България в Шенген и кога Нидерландия ще ни подкрепи, Кирил Петков отговори, че темата е обсъдена в разговорите и българското правителство е обяснило, че има основна задача да премахне корупцията, което е най-сигурният път към Шенген. Рюте го е уверил, че "трябва България да си свърши работата".

Двамата премиери са обсъдили още проекти в сферата на образованието и земеделието чрез взаимна връзка между ВХТУ в Пловдив и близнака му в Украйна."До септември е решено да се отвори заедно потенциален фонд за инвестиции с тази цел", каза Петков. Двете страни ще сътрудничат и в сферата на технологиите, логистика. "Обсъдихме, че Нидерландия е порталът на Европа от Запада, а България да е от Изток и в обща координация трябва да се развива бизнес и конкурентоспособност на двете икономики", обясни той. Рюте каза, че българският премиер е казал всичко и добави само "икономика, зелена икономика, екокултура, търговски мисии в България".

След пресконференцията Кирил Петков и Марк Рюте си тръгнаха по улиците на София - единият с колело, другия - пеша. На следващата среща в Хага Рюте покани българския премиер на общо каране на колело.