Коалиция за фалшификация на вота на гражданите се е формирала в парламента между ГЕРБ, ДПС и БСП. Това заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, минути след като депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина.

"Току-що българският парламент, с активното съдействие на ГЕРБ, ДПС и БСП, гласуваха за връщане на хартиената бюлетина. Нека кажем ясно - това не е коалиция на хартиената бюлетина. Това е коалиция за фалшификация на вота на българските граждани. Това е напълно недопустимо. При всички проблеми на българските граждани - и с доходите, и с горивата, и с инфлацията, най-важното днес, което трябва да се вземе, е тази фалшификация, това връщане назад към годините на прехода", остър беше експремиерът.

В НС се стяга сватба между ГЕРБ и БСП, а ДПС ще кумува

В НС се стяга сватба между ГЕРБ и БСП, а ДПС ще кумува

Интересни дебати се заформиха в пленарна зала за въвеждането на смесеното гласуване

Нееднократно прикачвани към статуквото, все пак, очевидно, БСП не стават прокажени за ПП. "Днешното тяхно гласуване е огромно разочарование и, за съжаление, огромна стъпка назад за тяхната партия", уклончив бе на въпрос на News.bg Кирил Петков. Попитан за втори път дали се отказват от по-нататъшно сътрудничество със социалистите, съпредседателят на ПП не отговори въобще.

Над 160 хиляди невалидни гласа е имало на последните избори, на които можеше да се гласува на хартия, от което са се облагодетелствали най-вече ГЕРБ и ДПС, каза на свой ред бившият вътрешен министър и настоящ депутат от "промяната" Бойко Рашков. И размаха наръч от преправяни изборни протоколи.

Без тайно гласуване: На следващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Без тайно гласуване: На следващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Народните представители гласуваха със 125 гласа "за", 100 "против" , въздържали се нямаше

"Не се говори как да се усъвършенства гласуването с машини, как да се въведат други съвременни методи, а се обсъжда въвеждането на остарели методи под предлог, че така се дава още една възможност на българските граждани да дадат своя глас. Свидетели сме на богата съдебна практика за купуване и продаване на гласове, като тази съдебна практика бе най-разпространена по времето, когато се гласуваше с бюлетини, като лидери в това бяха ГЕРБ и ДПС", каза той.

Михал Камбарев от ПП пък използва модерните технологии, като цитира клипче от "Ютюб", озаглавено "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори": "Всеки може да види това видео и да види как на заседание на пловдивската структура на ГЕРБ г-н Тотев казва следното: "Броят, който имаме на невалидни бюлетини в момента, не е този, който искаме да имаме, особено в този район. Г-н Заков мога да го похваля, направи няколко невалидни в неговата секция. И като цяло броят на невалидни бюлетини не е най-добрият. Всички знаем, че това е един от начините, с които можем да имаме предимство."