Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си и да достави оръжие на Киев. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за "Политико", съобщава БГНЕС.

Изданието припомня, че Петков стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва.

България вече не е мека страна, която само балансира с действията си, подчерта Петков и допълни, че иска всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем и говори в един глас.

Премиерът отхвърли идеята за "сфери на влияние", при които по-големите държави като Русия могат да налагат буферни зони извън своите граници.

Европа създава споделен фонд за бежанците от Украйна по предложение на България

Европа създава споделен фонд за бежанците от Украйна по предложение на България

В следващите дни ЕК ще предложи варианти за механизмите на фонда

Не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там, отбеляза той.

Петков увери, че Украйна "ще получи моя глас днес", за да стане страна кандидат за членство в ЕС. Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, изтъкна той.

Въпреки че България "подкрепя изцяло" всички санкции срещу Русия досега обаче, Петков посочи, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.

Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Русия.

Петков увери Зеленски, че България помага на украинските бежанци

Петков увери Зеленски, че България помага на украинските бежанци

Петков е обсъдил днес хода на военния конфликт в Украйна с президента на страната

"Политико" припомня, че Петков е икономист, завършил в Харвард, но е новак в политиката. Той се прочу миналата година като борец срещу правителствената корупция.

Петков се различава от предшественика си Бойко Борисов - консервативният бивш бодигард и пожарникар, който беше отстранен от властта миналия април поради масови протести заради корупция, посочва изданието.

Във вакуума, оставен след падането на правителството на Борисов, 41-годишният предприемач стана временен министър на икономиката в служебната администрация. Той бързо придобиld популярност като министър, след като разобличdld подкрепяната от държавата корупция.

До септември Петков впряга тази популярност, за да създаде политическата партия "Продължаване на промяната" с още един харвардски възпитаник. След неочаквано силно представяне на партията на парламентарни избори през ноември Петков пое кормилото на новото правителство през декември, обобщава "Политико".

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

80% от пристигналите украинци искат веднага да започнат работа