Европейските лидери са одобрили предложение на България да бъде създаден споделен фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на върха във Версай, съобщи БНР.

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка страна да се бори самостоятелно, каза премиерът.

Това предложение е било много добре прието от европейските партньори. Положителна е оценката и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В следващите дни ЕК ще предложи механизми и варианти как този фонд да работи.

Петков посочи за българския модел за подпомагане на бежанците като възможна основа за изработването на цялостната европейска политика по темата.

Очакваме европейска солидарност за кризата с бежанците

Очакваме европейска солидарност за кризата с бежанците

Спираме износа на ток, ако Русия спре подаването на газ

"Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. за Европа", каза още Петков.

В момента влизаме в една не много благоприятна ситуация на европейско ниво на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. ЕЦБ ще намалява средствата, които циркулират в европейската икономика, намалявайки паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва сами да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

Нашият бюджет покрива точно тези рамки - имаме бюджетен дефицит, но той е инвестиционен, защото вкарваме на-високото на инвестиции, които сме планирали два влязат в българската икономика, отбеляза той. Министър-председателят каза още, че след две седмици ще има следващо заседание на Европейския съвет, който допълнително ще се занимае с темата и европейските страни ще дадат своите предложения по тези проблеми. Тези кризи могат да се борят, когато работим заедно в синхрон, заяви Кирил Петков.

Съветът по сигурността разисква обстановката в Източна Европа

Съветът по сигурността разисква обстановката в Източна Европа

Участниците обговориха и възможните сценарии за развитие на ситуацият

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

"Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция", обясни Петков.