Ако "Газпром" започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието. Това заяви пред bTV бившият премиер Кирил Петков.

Той подчерта, че няма как страната ни да е сигурна, че ако сега "Газпром" изпълни договора, ще продължи да го прави и след това.

"Никой не трябва да бъде наведен само защото едната страна казва, че "това са моите нови условия". Ако си изпълнят условията по договора, няма лошо в това да преговаряме", отбеляза Петков.

Според него обаче в този момент това не е смислено, докато не видим изпълнение по съществуващия договор.

Петков изрази надежда, че утре няма да си нарушат договора.

Васко Начев: Несъстоятелно е да решаваме за танкерите в последната минута

Васко Начев: Несъстоятелно е да решаваме за танкерите в последната минута

С "Газпром" нямаме полезен ход

Той поясни, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и е на най-добра цена. Бившият премиер изрази надежда правителството да приеме танкера с договорения на по-ниска цена газ.

Този вариант, в който танкерите да бъдат купени, е възможно най-доброто, което предишното правителство можеше да остави на служебното, категоричен бе той и допълни, че се надява служебният кабинет да приеме танкерите.

По негови думи от "Продължаваме промяната" са взели своите поуки, но по-важното - не са нарушили основното си обещание към избирателите - "нулева толерантност към корупцията".

Според Петков отцепниците от ИТН са се доказали като хора, които спазват обещанията си към народа и лично той ги припознава като свои. Той нито отрече, нито потвърди спекулациите, че отцепниците ще бъдат водачи на листи на ПП.

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Газ по интерконектора с Гърция потича на 1 октомври, уверен енергийният министър

Той изтъкна, че според данните на ПП партията има огромен шанс да има повече от 121 депутати в следващото правителство и да довърши работата си.

Петков не можа да отговори дали Бойко Рашков ще е водач на листа, но подчерта, че бившият вътрешен министър със сигурност ще бъде част от екипа на ПП и от листите.

По отношение на отделното явяване на ПП и "Демократична България" на изборите той заяви: "Осъзнахме, че трябва да работим заедно, за да си довършим работата. Вярвам, че ще има следващо управление и "Демократична България" ще бъдат заедно с нас".

Петков за пореден път отхвърли възможността ПП да се коалира с ГЕРБ под някаква форма. "Докато Борисов оглавява ГЕРБ, не можем да имаме истинска съдебна реформа. Ако имаме работеща съдебна система, него го грози сериозен риск от затвор. "Продължаваме промяната" няма да бъде в никаква коалиция с ГЕРБ след следващите избори", категоричен бе той.

Окончателно: ПП и ДБ се явяват отделно на изборите

Окончателно: ПП и ДБ се явяват отделно на изборите

Решението обявиха от "Продължаваме промяната"