България отвън изглежда трагично. Това вижда писателят Илия Троянов, стана ясно от негово интервю за Нова телевизия. 

Той е роден в България, но когато е на 6-годишна възраст родителите му бягат от комунистическия режим заедно с него. Получават политическо убежище в тогавашна Западна Германия. Живял е в Кения и Индия. Прекосил е пеша Танзания. Той е бежанец, имигрант, номад и гражданин на света.  

"България от 1989 година насам почти не се е развила в най-важната посока на свободата, демокрацията и истинската социална справедливост. Фактът, че 1/3 от българския народ е напуснал България или иска да я напусне, показва, че тук много хора не виждат възможност да оцелеят", подчертава писателят.

"Това е доказателство, че проблемите на България - корупция, концентрация на власт, дали е политическа или икономическа, континуитета на един елит, който по-рано беше номенклатурата, сега е един вид олигархия, мафия, всички тези неща пречат на развитието в България и всички данни и всички статистики показват, че България в европейската общност е на последно място и то с доста голяма разлика спрямо Румъния", коментира Троянов.

"Българският политически елит е напълно фалирал. В срок от почти 30 години той по никакъв начин не можа да развие тази страна, а това значи, че е трябвало да се махне", констатира болезнено той.

Според него обаче българският народ е много кротък. "Има народи, като френския например, които са по-бунтовни"", коментира Троянов.