Председателят на парламентарната комисия по транспорта Йордан Мирчев обеща да внесе нов законопроект, след като в петък парламентът отхвърли важни поправки, налагащи сериозни ограничения за младите шофьори.

Според него състоянието на пътната инфраструктура като причина за големия брой катастрофи в страната също трябва да бъде включено в Закона.

Ще намеря хора в Народното събрание, които са активно ангажирани да спрем войната по пътищата, заяви Мирчев, цитиран от БНР. Той уточни, че в законопроекта, който планира да внесе, ще присъстват текстове, свързани главно свързани с употребата на алкохол, неправоспособност и високи скорости.

 По думите му е изключително важно, че в готвения законопроект  ще се търси вина и от тези, които стопанисват пътя.

Според Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застрахованите и пострадалите при катастрофи, ако поправките за младите шофьори бяха приети на време, трагедията в Стара Загора, при която загинаха четирима младежи можеше да не се случи.

Важно е да се търси отговорност при лошо състояние на пътищата, коментира Тодоров.

Наистина има места в България, които са в изключително лошо състояние, на които всеки ден загиват хора и никой не носи отговорност за тези места, посочи още той.

Припомняме, след като парламентът отхвърли промените в Закона за пътищата, от МВР реагираха с категорична позиция по въпроса. В нея от Вътрешното министерство твърдят, че се надяват народните представители отново да обсъдят предлаганите промени, които се отнасят до повишаване на безопасността и въвеждането на по-строги санкции за нарушителите.