"Пътят към ада с добри намерения и идеи е постлан." Така преподавателят по Конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров коментира пред News.bg намерението на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да предложат правителство на малцинството.

По думите му няма нищо лошо в техните намерения. Това, че някъде си има правителство на малцинството като например в Дания, не означава, че в България този номер ще мине. Те разчитат на това, че някои ще посъветва народните представители да не присъстват в пленарна зала и когато кворумът е със 121 гласа, да разчитат, че с обикновено мнозинство - с 61 гласа, да се формира правителство на малцинството. Въпросът е колко дълго ще се задържи такова правителство, попита проф. Киров.

Според него третият мандат за съставяне на правителство може да отиде или в БСП, или в партията на Стефан Янев - "Български възход". Проф. Киров изключва последната папка да се даде на "Демократична България" заради престрелките с президента Румен Радев по време на консултациите за това кой е по-натовец и кой по-евроатлантик.

Пламен Киров добави, че консултациите за съставяне на правителство при държавния глава не са били диалогични, а конфронтационни. Добро впечатление направили ГЕРБ, които се държали прилично, въпреки че нямат причина да харесват и обичат президента Румен Радев. Всички останали партии обаче се държали конфронтационно.

Третият мандат на масата на преговорите след Нова година

Третият мандат на масата на преговорите след Нова година

Аз избори през януари и февруари няма да правя

Пламен Киров изтъкна, че пролетта най-вероятно ще има нови предсрочни парламентарни избори. "Вероятността да се формира кабинет в този парламент, освен ако не се намесят сили свисше не от небето, а от една определена улица - "Козяк" (адресът на посолството на САЩ в София, бел.ред.), няма да има правителство. Дори и да се намесят такива сили, вероятността да има правителство е малка", коментира още той.

Изборните промени са маратон, а не бягане на къси разстояния

Изборните промени са маратон, а не бягане на къси разстояния

Начинът на гласуване (с бюлетини или машини) е последна фаза от цялостен подход. Когато строите къща не започвате от покрива, нали?!