Плащаме ли за руски газ, въпреки че не получаваме такъв от няколко месеца. Такава дискусия се разви в пленарна зала по време на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

По 2 милиона евро на месец плаща "Булгаргаз" на "Газпром", въпреки че не получаваме газ. Това обяви от трибуната на Народното събрание Жечо Станков от ГЕРБ по време на дебатите по актуализацията на държавния бюджет. 

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Ще работи в събота и неделя, за да сколасат

Станчев предупреди, че на 1 януари всеки българин ще се събуди и ще е платил 382 лева за газ, който няма да получи, но ще плати от данъците си. Това ще струва на държавата 1,9 милиарда лева. Поставяме енергетиката на колене в последните месеци, смята Станков. Той се опасява, че ще останем без държавна енергетика.

Това, което казвате, е по детски наивно, репликира Мартин Димитров от ДБ. Той обвини герберите, че искат да купуват газ от "Газпром" с руски рубли.

"Газпром" бяга от Русия в Турция?

"Газпром" бяга от Русия в Турция?

43 руски компании и олигарси търсят спасение в Истанбул

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова, ако не са били правителствата на Бойко Борисов, нямало да има газ от Азербайджан, нито газовата връзка с Гърция щяла да е факт.

В хода на дискусиите регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обясни, че не трябва да окастря бюджета на ведомството, водено от него, и парите за ремонта. Ако няма актуализация на бюджета на ведомството, ремонтите стават невъзможни, по думите му. Няма финансиране, изтъкна той. Пари за общините няма, подкрепи го и Тошко Йорданов от ИТН.

"Газпром" намалява подаването на газ към Германия заради "проблеми с оборудването"

"Газпром" намалява подаването на газ към Германия заради "проблеми с оборудването"

Предстои пълно спиране на газопровода за ремонт през юли

Припомняме, че Газпром спря доставките на газ за България в края на април 2022 г., след отказа на страната ни да плаща за доставките в рубли. На 2 юни финансовият министър Асен Василев заяви, че никога правителството няма да преговаря с "Газпром".