Българското правителство ще поеме разходите по издаването на визи за македонски граждани.

Това стана ясно след като външният ни министър Ивайло Калфин и македонският му колега Антонио Милошовски подписаха споразумения за взаимни пътувания.
Ще направим всичко възможно визовият режим за Македония и Сърбия да отпадне максимално бързо, каза Калфин.

Той подчерта, че България подкрепя усилията на Македония да се приобщи към ЕС и изрази надежда, че през 2008 година съседната ни страна ще получи покана за членство в НАТО.

За нас разширяването на ЕС е най-успешния проект на съюза и ще направим всичко възможно да продължи нататък, допълни Калфин.

Той благодари на Милошовски за решението на Македонското правителство да разреши възстановяването на военното гробище в Ново Село, молба за което страната ни е подала преди 10 години.

Калфин покани македонския си колега да посети страната ни отново на 1 януари 2007г., когато официално ще станем членове на ЕС.

Македонските журналисти, придружаващи Милошовски, бяха особено настоятелни във въпросите си към Калфин за отказа да регистрираме ОМО „Илинден" като политическа партия.

На въпрос за присъдата издадена от Съда за правата на човека в Страсбург по този повод, Калфин заяви че тази присъда не предполага регистрация на партията.
България беше осъдена на глоба и я плати, каза още Калфин.

Грешките, които България е направила в процеса си на присъединяване ще са от полза за Македония в процеса й на присъединяване към ЕС, заяви от своя страна македонския външен министър Милошовски.

Той подчерта, че понякога обтегнатите отношения между двете страни са резултат от студената война.
Той подчерта, че приоритет за Македония в двустранните отношения с България е развитието на ЖП инфраструктурата и разкриването на гранични пунктове.
Всички български бизнесмени и инвеститори са добре дошли в Македония, каза Милошовски.

Относно подписаното споразумение за взаимни пътувания, той подчерта, че това е една необходимост във връзка с членството на България в ЕС и гледа на визовия режим като временна мярка.

Решихме да оставим историята на историците, а ние се договорихме да работим за нещо конкретно и полезно за хората, подчерта от своя страна Калфин.

След срещата на двамата министри, стана ясно че са разговаряли за политическото сътрудничество между двете страни, работата им в региона.

Двамата са обсъдили развитието на икономическите и културните връзки и са констатирали общия си интерес по изграждането на коридор „Номер 8" и ползите от изграждането на петролопровода Амбо.

Сред темите са били и усилията, полагани от двете страни за развитие на ЖП връзките, което според министрите ще е от полза не само за бизнеса, но и за гражданите.