Депутатите подхванаха отново режима на дерогация, която се използва от Лукойл. Два проекта разглеждат законотворците - на Кирил Петков и на Делян Добрев, зад чието предложение застана и Делян Пеевски. А дерогацията периодично тресе сглобката. Припомняме, вчера на извънредно заседание енергийна комисия не успя да даде еднозначна подкрепа за едно от двете предложения. Според ПП прилагането на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от Народното събрание на 13.01.2023 г., съответно с изключването на европейското петролно ембарго, е предотвратило сътресение на пазара на нефтопродукти в страната. С последващото изменение на закона се запазва действието на дерогацията до 01.10.2024 г. Поне тази крайна дата е в сила, според действащото и обнародвано законодателство. До тази дата Лукойл има право да продължи да преработва нефт с руски произход, като се прилага намаляващо процентно съотношение на преработвания руски спрямо нефта с неруски произход.

България може да получава доставки на суров нефт и други суровини от неруски източници, а може да получава и рафинирани продукти, ако те са необходими.

Със законопроекта на Кирил Петков се предлага вносът на руски петрол да бъде прекратен не по-рано от 01.03.2024 г. и не по-късно от 15.03.2024 г. Вносителят счита, че този срок се явява достатъчен за обезпечаване на доставките на неруски нефт и при необходимост за извършване на технически настройки.

Борисов готов да се оттегли, ако ГЕРБ не поемат отговорност за свалянето на дерогацията

Борисов готов да се оттегли, ако ГЕРБ не поемат отговорност за свалянето на дерогацията

Лидерът на ГЕРБ уверява ПП/ДБ, че е последователен

Делян Добрев обаче иска бързо прекратяване на дерогацията. Предложение за това депутатът от ГЕРБ прави поне за четвърти път, като три пъти до този момент пленарна зала е отхвърляла идеите му.

Според него изключването от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както са изтъквали неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък. Министерският съвет не е предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани. Запазването на действието на дерогацията от забраната на Европейската комисия не е необходимо. Рафинерията "Нефтохим", която е собственост на "Лукойл", може да работи нормално и без да обработва руски петрол. Финансовите и политическите интереси, обслужвани от тази дерогация, но това не са интересите на българските потребители, а по-скоро са интересите на "Лукойл" и Кремъл, според Добрев. За всеки барел, обработен в Нефтохим, Лукойл удвоява нетната си печалбата от произведения в Русия петрол. България отдавна е една от най-уязвимите страни в Европа по отношение на руското икономическо и политическо влияние. Руският контрол върху българския пазар на петрол и горива е спомогнал за утвърждаването на мрежи на влияние в българската политика и икономика, които се намесват в стратегически за страната решения.

Асен Василев: Няма риск държавата да остане без горива

Асен Василев: Няма риск държавата да остане без горива

По повод информацията, че "Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

Тези злонамерени практики никога няма да бъдат решени без диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура, смята Делян Добрев.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с Лукойл за експлоатацията на петролния терминал Росенец, с което ще се гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда.

КС частично ще разгледа жалбата на Радев за концесията на Росенец

КС частично ще разгледа жалбата на Радев за концесията на Росенец

Решението бе взето единодушно

Разбрахте ли се кой ще открадне рафинерията, попитаха от "Възраждане".

Спрете се с този слугинаж и тази алчност, призова той мнозинството. Обсъжда се как да се и унищожи българската рафинерия, защото това е българска рафинерия, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

Тошко Йорданов от ИТН декларира от парламентарната трибуна, че отказва да гледа този мазен руско-турско-български сериал, а към депутатите се обърна с "жалки сте". Кой иска да купи Лукойл и кой ще купи Лукойл, попита Борислав Гуцанов от БСП. Румен Гечев посочи, че според ЕК спазваме правилата на дерогацията.

Темата за дерогацията е типичен пример за войната на корупционерите, изтъкна независимият депутат Радостин Василев. Той се обяви за национализация на рафинерията.

Днес въпросът е не дали, а кога да бъде прекратена дерогацията, подчерта Васил Стефанов от ПП-ДБ. Март за него е реалистичния срок.

След кратка почивка, след която трябваше да бъде гласувано решение, Росен Желязков обяви, че вносителите са оттеглили законопроектите си. Но се оказа, че НС трябва да се произнесе по оттеглянето.

Парламентарно джафкане по увехнали идеи за дерогацията

Парламентарно джафкане по увехнали идеи за дерогацията

Нинова: До края на деня Борисов трябва три оставки да подаде