С развитието на новите технологии във все по-глобализирания свят България не трябва да остава назад. Предстои чрез изграждането на суперкомпютъра на територията на София Тех Парк, страната ни да се превърне в дигиталния хъб на Европа, но за да се случи това, трябва още работа. За новата сграда, в която ще се помещава суперкомпютърът, кога тя трябва да стане факт и кога напълно ще заработи суперкомпютърът News.bg разговаря с президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Господин президент, направихте проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютърът. Кога трябва да бъде готова сградата и кога трябва да заработи компютърът в София Тех Парк?

През август месец направихме първата копка, спомняте си много добре - за четири месеца прогресът е видим, всичко се движи в график, в срок, ден по ден, всички работят мобилизирано и графиците се изпълняват. До края на януари строителните части ще приключат, включително инсталациите, които са уникални. Такива инсталации не е имало в сграда досега в България и на Балканите.

От февруари месец започват доставките на частите на самия компютър. Основните доставки ще бъдат през март, всичко това е по график, по план и се изпълнява излючително коректно и точно. Сградата ще бъде готова към края на април, включително със суперкомпютъра, от май започва оживяването на системите и към края на юни всичко ще бъде в работна готовност.

Колко работни места ще се отворят с изграждането на новата сграда и пускането в експлоатация на суперкомпютъра?

Ако говорим за директно - около 80, но ако говорим освен пряко засегнатите от сградата, инсталациите, работни места и непряко, аз мисля, че хиляди. Нека да обясня, че това, че вече имаме такъв суперкомпютърен център в България доведе до създаването на три нова клъстера - инициативи на големи и малки частни компании. Единият от тях е клъстер "Изкуствен интелект", защото изкуствен интелект не може без огромни изчислителни възможности.

Другият клъстер е свързан с науките, свързан и с човешкото здраве, защото те имат нужда също от огромна изчислителна мощност. Тук ще се раждат нови индустрии, нови компании, часният сектор ще реализира проектите си и съм убеден, че говорим за хиляди работни места.

Тук на територията на София Тех Парк, както знаем, има доста инвеститори. На прага ли е България до нов сериозен инвеститор, въпреки че изпуснахме "Фолксваген"?

Истината е, че "Фолксваген" както видяхте, така изобщо не реши да прави тази фабрика. Ситуацията в света се промени толкова драстично, че всички промениха плановете си, но да - ние работим в момента по няколко стратегически обекта от размера на "Фолксваген", тоест инвестиции от 500 млн. до 1 млрд. евро. И да - България вече е готова за тези неща, колкото по-бързо модернизираме инфраструктурата, но големият проблем е човешкият капитал. Колкото по-бързо успеем да пренастроим образователната система на България, виждате университетите мислят за повече инженери, повече изчислителни техници, повече компютърни и софтуерни специалисти.

Вижте, аз считам, че по-скоро тези по-големи инвестиции ще бъдат в сферата на човешкия капитал. В момента преговаряме за два големи центъра за научноизследователска и развойна дейност на глобални компании с по 2, 3 и дори 5 000 служители. Ефектът от един такъв научноизследователски център да е много по-голям, отколкото от една фабрика "Фолксваген".

Суперкомпютърът превръща България в дигиталния хъб на Европа

Суперкомпютърът превръща България в дигиталния хъб на Европа

София Тех Парк - висшият пилотаж в политиката според Росен Плевнелиев