В най-тежките комбинации от кризи в София нито един модернизационен проект на България не е спрял. Нещо повече - те се ускоряват и изпълняват с високи темпове. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, след като разгледа напредъка по строителството на сградата, в която ще се помещава суперкомпютърът.

Тези проекти са сигурни и те ще се случат, а за да се случат, някои е проправил пътя на инвестициите, изтъкна Плевнелиев. Той се похвали, че София Тех Парк е висшият пилотаж в политиката.

Според него всичко това било доказателство за държавнически подход и възможно най-умно управление в кризисен момент на обществения ресурс.

По думите му страната ни изпраща трудна година, която обърна света с главата надолу. Затова било толкова лесно на много политици в България, които тръгнали по лесния път на популизма. Лесно е да сочим проблемите, но не е толкова лесно да ги решаваме, посочи Плевнелиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е доволна, че в последната година станало ясно дори на скептиците, че науката и технологиите могат да спасят човечеството. Суперкомпютърът ще представи възможността на учените да работят заедно, подчерта тя.

ЕС дава над 11 млн. евро за суперкомпютри в България

ЕС дава над 11 млн. евро за суперкомпютри в България

Системата ще бъде разположена в София Тех Парк

Утре на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 5 млн. лв. по бюджета на Столичната община за изграждане на улица в близост до суперкомпютъра.

От думите на финансовия министър Кирил Ананиев стана ясно, че правителството подкрепя проекта за изграждането на суперкомпютъра, развитието на науката и иновациите.

Ананиев е убеден, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за целия регион на Европа, ще увеличи изчислителната мощ не само в България, но и на съюзниците ни от цяла Европа.

Тази година правителството предоставило 20 млн. лв. за доставката и експлоатационните разходи суперкомпютъра, а оттук нататък в средносрочен план се предвижда всяка година да се предоставят над 3 млн. лв. за експлоатацията и дейността на суперкомпютъра.

Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите

Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите

Разпореди да строят след като мине ретроградният Меркурий

Икономическият министър Лъчезар Борисов е доволен, че със суперкомпютъра България ще бъде утвърдена по линия на своята инфраструктура. Министерството на икономиката е отпуснало близо 7 млн. лв. за иновации на 25 юридически лица.

Това ще бъде мястото, което да докаже, че България е в центъра на Европа, категоричен бе министър Борисов.

Еврокомисарят по образование и цифрова икономика Мария Габриел изтъкна, че екипната работа за изграждането на суперкомпютъра дава резултат. Най-хубаво е, че България е двигател на инфраструктурното движение и още в самото начало в този процес България беше много силен мотор, подчерта Мария Габриел.

Тя посочи, че София е един от най-бързо развиващите се дигитални хъбове в Европа. Суперкомпютър дава много сериозни ползи за медицината, тази криза няма да бъде последната, трябва да бъдем много добре подготвени за следващата, ще си говорим за сигурност по пътищата и за много сериозни работни места, каза още Мария Габриел.

Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 г.

Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 г.

България ще бъде сред първите 3 страни със суперкомпютри