Паметник на авиацията и военновъздушните сили (ВВС) откри президентът Росен Плевнелиев по повод 100-годишния юбилей на военната ни авиация.

Паметникът е на площад „Авиация" и представлява орел на висок пиедестал. Непосредствено след като държавният глава преряза лентата, над площад „Авиация" прелетяха три изтребителя МиГ-29. В церемонията участваха и гвардейските части, имаше и тържествено освещаване.

Президентът припомни подвига на поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев, които на днешния ден преди 100 години поставят началото на военната авиация (по време на Балканската война, при разузнавателен полет над Одринската крепост, те пускат над гара Караагач две бомби).

Военните ни летци проявяват високо бойно майсторство и изключителен героизъм. Българският народ вечно ще помни и тачи подвига на летци като поручик Димитър Списаревски, които дадоха живота си в защита на родината, каза още държавният глава.

Той подчерта, че и днес военните летци следват традициите на своите предшественици и свято изпълняват своя дълг да служат на отечеството и своя народ.
„Независимо от трудностите, въпреки кризата, нашите военновъздушни сили успешно изпълняват своята главна задача - да защитават въздушното пространство на Република България, достойнството и суверенитета на една от първите държавности в Европа", заяви Плевнелиев.

Можем да се гордеем с бойното майсторство и високия професионализъм на българските летци, посочи още той. „В името на героизма им днес откриваме този впечатляващ монумент на авиацията и ВВС", каза още той.

Държавният глава връчи на началника на ВВС ген. Константин Попов почетния знак на президента. Отличието се присъжда на ВВС за значимия им принос за защитата на родината и изграждането на модерна и силна българска армия, съобщи държавният глава.

От ВВС също бяха подготвили малък подарък за върховния главнокомандващ - ген. Попов връчи на президента Плевнелиев умалено копие на орела от паметника.
Автор е младият скулптор Димитър Чонов.

Орелът за президента е в мащаб едно към пет, каза скулпторът Димитър Чонов. Държавният глава обеща да го сложи на видно място в президентската институция. „В дните на отворени врати всички, които ни посещават ще го виждат и ще знаят, че нашите ВВС винаги пазят българската държавност и българските граждани", добави Плевнелиев.