Столичани имат възможността да видят лично в рамките на деня оригинала на Манифеста за провъзгласяване Независимостта на България. Историческата реликва ще е достъпна за гражданите до 16.30 часа, като редом с други важни документи и ордени е изложена в Гербова зала на Президентството.

Лично държавният глава Росен Плевнелиев посрещна първата група от любопитни столичани, които точно в 10.00 часа прекрачиха прага на институцията. Ще ви преведа по пътя, по който минават всички важни гости и държавници, обърна се президентът към своите гости, като обеща да се разходи с тях около всички изложени експонати и да им покаже и други зали, включително личния си кабинет.

От всички важни лица, влизали тук, най-важни сте вие, любезно увери групата Плевнелиев. Най-напред той показа на гражданите ръкописната чернова на манифеста, написана от министър-председателя Александър Малинов и редактирана от княз Фердинанд във влак, която по-късно се превръща в документа, с който Княжество България се провъзгласява за независима територия.

Припомняме, че съвсем скоро се задава годишнина от паметното за родната история събитие. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България държавата ни е трибутарно княжество (зависимо княжество, поставено в подчинение на друга суверенна страна).

Сред експонатите, които днес могат да се видят, е и така наречената Сребърна конституция, отразяваща промените от 1911 година от Петото Велико народно събрание в съответствие с обявяването на новия статут на България след обявяване на Независимостта.

До края на деня на отворените врати в Президентството желаещите ще могат да видят и ордените, които държавният глава връчва на отличили се българи и чуждестранни държавници и дипломати, както и подаръците, които президентът е получил по време на международните си визити.