„Приемам резултатите такива, каквито са, и считам, че те обективно изразяват волята на българските граждани за европейското развитие на България". Това заяви избраният за президент Росен Плевнелиев по време на официална церемония в ЦИК, на която той и Маргарита Попова получиха официално удостоверенията за избора им.

Плевнелиев събира Желев, Стоянов и Първанов в Съвет на президентите
Още...

Церемонията в ЦИК бе открита от председателя на НС Цецка Цачева, в присъствието на президента Георги Първанов, магистрати, служители на ЦИК и много гости.

Плевнелиев благодари на всички граждани, независимо за кой кандидат са гласували, защото по думите му демокрацията се гради върху свободната воля на хората.

Той изтъкна, че тези избори са показали, че България ще продължи да изгражда започнатото за по-нататъшното развитие на страната като член на европейската общност.

Ще работим за успеха и просперитета на българските граждани, където и да се намират. Ще работим за реформи в тежки времена на криза. България има нужда от смели решения. Ще работим, България да има своята икономическа и социална стратегия до 2020 г. Ще работим за това социално-икономическото развитие на България да бъде обвързано с културното, с духовното", обяви още той.

Искам България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия. В рамките на общоевропейската политика, ще работим заедно с нашите руски партньори". Така Росен Плевнелиев коментира публикациите в руските медии за неговата прозападна политика.

По отношение на АЕЦ „Белене" и другите енергийни проекти, Плевнелиев заяви: „Работя преди всичко за националния интерес - това означава ускоряване на европейското развитие на България".

Относно големите инфраструктурни проекти всеки един проект трябва да бъде внимателно разглеждан, да има максимална прозрачност. „За мен Големият шлем е енергийна ефективност, енергийна независимост и либерализация на енергийните пазари, за да бъдем част от европейските мрежи и да не може никой да ни спре кранчето", убеден е Плевнелиев.

„Даваме заявка за модерна държавност, за откритост. Ще работим така, че независимо за кого гласуваха българските граждани, да видят резултатите от нашия труд", посочи Плевнелиев и обяви, че ще работи с предишните президенти, лидерите на всички партии, защото има нужда от последователност.

Той обяви и че с президента Георги Първанов ще проведе поредица от срещи, „защото темата не може да бъде изчерпана с едно пиене на кафе или с едно пиене на чай". Плевнелиев посочи, че се гордее, че днес ще има среща и с експрезидента Желев. „За мен това е символично и много важно. Гордея се, че веднага след това ще имам среща с президента Петър Стоянов", обяви той.

„Ще имам инициатива за постоянен работен формат за работа с президентите, включително и когато започна работа като президент, защото за мен е важна приемствеността", заяви новият президент в ЦИК.

На въпрос за приоритетите му като върховен главнокомандващ на армията, той каза, че в следващите три месеца до 22 януари, няма да работи „на парче". Още в първия месец като президент, Плевнелиев иска да има готов екип и да проведе първите няколко пресконференции, на които екипът ще бъде представен: „Президентството още в първия месец трябва да заработи като генератор на решения и като център за визия и дългосрочни приоритети на държавата. Армията трябва да бъде модерна, адекватна на рисковете на 21 век и затова приемам стратегията т.нар. „Бяла книга", приемам инвестиционните планове."

„Темата с военното разузнаване, темата с инвестиционните планове, темата за бюджета за 2012 г. не търпят отлагане, но нека да дойде времето, за да ги коментирам конкретно", смята още той.

„За себе си бих казал с удовлетворение, че ние приключваме втори успешен мандат". Така президентът Георги Първанов лаконично коментира пред журналисти предстоящото си оттегляне от поста. Той изрази своето удовлетворение, че днес е чул ясно и отчетливо посланията на новия президент Росен Плевнелиев за надграждане на това, което са направили предишните президенти.

Държавният глава подчерта, че има какво да се вземе като опит и от предишните двама президенти Желю Желев и Петър Стоянов. Самият той обаче не пожела да каже с какво конкретно ще се занимава след оттеглянето от президентския пост като спомена единствено, че това „е много дълга тема на разговор".