Президентът Росен Плевнелиев не наложи вето и обнародва промените в закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които депутатите забраниха къмпингуването по плажовете.

От Дондуков 2 обаче съобщават, че Плевнелиев е сезирал Конституционния съд, тъй като – „не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване".

"Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални”, мотивира още Плевнелиев решението си да сезира КС.

Проектозакон забранява всякакви форми на бивакуване и къмпингуване

Проектозакон забранява всякакви форми на бивакуване и къмпингуване

Публикуван за обществено обсъждане от Министерството на туризма

Припомняме, редица депутати и еколози призоваваха президента да наложи вето, като дори зелените организираха протести и блокиране на кръстовища в София. С този си ход държавният глава пренасочи протестите под прозорците на Конституционния съд.

В мотивите за решението си, разпространени от „Дондуков” 2, Плевнелиев приветства тази част от промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености.
Няма как да не бъде подкрепена направената първа стъпка в тази посока с обвяването на плажовете "Иракли", "Бяла-Карадере" и "Корал" за морски плажове за природосъобразен туризъм, изтъква държавният глава.

Той обаче очаква от институциите, отговорни за осъществяване на държавната политика в областта на туризма и за опазване на Черноморското крайбрежие, да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове.

Плевнелиев изтъква, че забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата, убеден е президентът.

Според него именно затова държавата трябва да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности.

Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това.

Той е на мнение, че са необходими правила за къмпингуване, но не къмпингуването променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването.

Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени, се посочва в президентските мотиви.