Политиците са повече част от проблема, отколкото от решенията на важните въпроси, които ни репресират.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на специализирана конференция Knowledge City 2019, организирана от Investor Media Group, посветена на цифровата икономика и стратегиите за интелигентно развитие на градовете в страната. Целта на форума е бъдат обсъдени идеи и добри практики, за да могат редица български градове да се превърнат в така наречените "умни градове".

Можем по демократичен начин да се развиваме. Плевнелиев се възхищава на поколението, което нарича мечтатели - те инвестират в свързаността на нашите мозъци така, както в мрежа са свързани компютрите, те променят България към по-добро. 

Новата индустриална революция дава шансове на държавите и ние трябва да се възползваме, каза още Плевнелиев, като апелира да мечтаем и да използваме инструментите, за да променим изцяло градовете си. Според него в България има инструменти, възможности и хора, които да направят това, а като слабост посочи липсата на правилни приоритети и ниската ефективност на работа.

Свързаност, финансиране, технологии и мобилност. Това са и посланията, които ще определят бъдещето на нашите градове.

"Ние имаме голямата гордост в България, опитвайки се да дебатираме за умните градове, автомобилите, да си даваме сметка, че имаме огромен шанс и сме все по-силно рали по пътя на прогреса", убеден е Плевнелиев.

Експрезидентът даде пример с проекта Спарк, с който се развива енергийна ефективност, а с това София е водеща на Балканите.

Зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов обясни, че във всяка една градска сфера се търсят интелигентни решения. Така градовете биха били в услуга на хората. Столична община работи с редица партньори в изпълнението на стратегията за насърчаване използването на иновативни технологии. Столицата си сътрудничи предимно с Виена, Париж, Лисабон и Любляна при обмен на добри практики.

На конференцията присъстваха над 150 представители на Столична община, бизнеса, ИТ сектора, както и енергетиката.