Принципните си позиции срещу олигархията в България припомни пред медиите президентът Плевнелиев по време на 90-минутната пресконференция за отчитане на четвъртата си година на „Дондуков” 2.

Питам кой политик какво точно свърши срещу олигархията. Всички декларираме, че сме за социалноотговорна и сме против олигархична икономика, заяви той.

Плевнелиев мълчи за нова президентска кандидатура

Плевнелиев мълчи за нова президентска кандидатура

За вицепрезидента Попова животът не е до 2016 година

По думите му най-силната мярка срещу българската олигархия е предприета от първото служебно правителство на Марин Райков, което въведе правила за прозрачност и управление на публичните средства в банковите институции. Това, че се срути олигархичната банка на България, има първопричини и в отговорните действия на едно смело служебно правителство, коментира президентът.

Росен Плевнелиев посочи категоричните си позиции по отношение на досиетата „КТБ“, както и реакцията си срещу опита за назначаване на Венета Марковска за член на Конституционния съд в края на 2012 година, а също така откритата си и принципна реакция по украинската криза и по кибератаките срещу българските институции през октомври 2015 година.

Това бяха задкулисни действия срещу законността. Понякога се чувствам сам в тези свои действия. След като български политици говорят толкова много за върховенство на закона, имат ли смелостта да посочат кой нарушава принципа на върховенство на закона, попита още Плевнелиев.

Държавна сигурност е навсякъде около нас, притеснен Плевнелиев
на живо

Държавна сигурност е навсякъде около нас, притеснен Плевнелиев

При отчитане на четвъртата година от своя мандат

Кой друг взе отношение по кибератаките срещу българската държавност, след като всички, които присъстваха на КСНС, чуха доклада на ДАНС. Защо мълчат те и кой говори“, зададе пореде въпрос държавният глава.

„В интерес на българското общество и на държавата ни е да бъдем честни и освен да говорим, добре е да действаме и съм спокоен с действията си като държавен глава по тази тема“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.