Президентът Росен Плевнелиев дава пълен картбланш на новите министри и изрази готовност да работи най-добронамерено с всеки един от тях.

Държавният глава обаче много бързо попари надеждите на външния министър Кристиян Вигенин за реабилитаране на посланиците, сътрудничили на Държавна сигурност:

Аз не бих погазил моите принципи. Давам пълен картбланш на всеки министър да си управлява министерството. Радвам се, че външният министър е млад амбициозен, но не мога да се радвам, ако завием назад в зависимостите на комунистическите служби и започваме да назначаваме посланици с принадлежност към тези служби.
Не съм подписал досега, няма и да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби.
Заставам плътно и пожелавам успех на новия министър, но не мога да подпиша назначения на посланици, които принадлежат към Държавна сигурност, категоричен бе Плевнелиев.
Той направи и кратък коментар за първия ден на новия парламент и искрите, които прехвърчаха между отделните политически сили.

Когато има противопоставяне, това значи, че се работи. И това значи, че има различни гледни точки, които въпреки напреженията, могат да доведат до прогрес и напредък. Аз вярвам в надграждането, в последователността на усилията. Не вярвам, че всеки нов български политик е толкова велик, че ще свърши цялата работа на нацията, а всичките предишни не стават за нищо, заяви Росен Плевнелиев.

Той добави, че ще има много градивна и последователна позиция, защото България има нужда от работещо правителство. Има толкова много проблеми, които трябва да се решават. От мен откритост и прагматична позиция.

Вероятно ще се наложи вето, както и в миналото съм го правил, само с аргументи, не за да преча на един или друг. Вероятно няма да подпиша за един или двама посланици, ако те са принадлежали към Държавна сигурност. Вероятно ще имаме спорове по много теми, но аз не се притеснявам от споровете и от противопоставянето. Притеснявам се от тъмни зависимости, неясни приоритети и от размити ангажименти, подчерта още държавният глава.

Той се въздържа да прави оценка нито на качествата на отделните министри, нито на структурата на кабинета: Длъжен съм да дам шанс. Уважавам решението на министър-председателя Орешарски да структурира по този начин кабинета. Давам шанс, радвам се, че се носи отговорност.

Президентът се въздържа от коментар и за назначаването на бившия си шеф на кабинета Цветлин Йовчев за шеф на МВР. Той обаче е категоричен, че трябва да се съди по делата.

Много бих искал в сектор „Сигурност" нещата да не се решават на парче, както много пъти досега. Реформата може да мине бързичко през парламента. Много бих искал не на парче сега да започнем да местим ГДБОП тук и там, СРС-тата тук и там, други идеи наляво-надясно.
Много се надявам на интегриран подход. И господин Йовчев винаги е защитавал тезата, че не трябва да се действа на парче, а е необходим интегриран подход. Сега трябва да се покаже с действия, подчерта Росен Плевнелиев.

Той изрази надежда в България да развиваме институционалната култура: Много се радвам, че имаме активен главен прокурор. Много е хубаво това но още по-хубаво ще бъде, ако той не е единственият, а цялата институция е активна. По същия начин се надявам да стане и във всички останали институции.

Вече има много сериозни въпросителни и притеснения от гледна точка на подхода на парче в сектор „Сигурност", така че аз мисля, че това трябва да се коригира и да се даде възможност гражданското общество, експертите и институциите цялостната реформа в сектора.
Това е толкова достойно и историческо и аз го пожелавам като постижение на новото правителството. Предишното не успя да го направи, нека те да го направят, каза още държавният глава.